Connect with us

Hirdetés

technokrata

A KirchMedia mégis eladja egyik üzletágát

Dotkom

A KirchMedia mégis eladja egyik üzletágát

Amerikai kézbe kerülhet a Pro7 és a Sat1.

Jól értesült források szerint Haim Saban a korábbi hírekkel ellentétben nem állt el vételi szándékától a KirchMediával kapcsolatban. Az amerikai milliárdosnak a mintegy 2 milliárd eurós eladási ár ugyanis nem jelenthet gondot, csak úgy, mint a filmjog-könyvtár értékének kifizetése sem. Állítólag, az első 500 millió eurós részletet csak azért nem tette még le az asztalra, mert ehhez hiányzott a bankok ígérete.

Eddig az látszott valószínűnek, hogy meghiúsult Haim terve Németország legnagyobb tévékonszernjének a ProSiebenSat.1-nek a megvásárlásáról. Hiszen a több mint egy évvel ezelőtt csődbe jutott KirchMedia és Saban nemrég még a bajor fővárosban jelentették be, hogy elállnak az adásvételtől.

Ám Sabant nem csak a tévékonszern érdekli, de a szintén a Kirch-csoport tulajdonában lévő filmek és sorozatok jogaival is kereskedhetne. A tranzakció eredményeként Saban egy új leányvállalaton keresztül a részvények 36 százalékát, s ezzel a szavazatok 72 százalékát szerezné meg.

A ProSiebenSat.1 tulajdonosváltásával először jutna külföldi kézbe a német televíziós piac jelentős hányada. A ProSiebenSat.1-hez a Pro7 és a Sat.1-en kívül a Kabel 1 és az N24 televíziós csatorna tartozik.

Az idén már 76 éves Leo Kirch birodalma tavaly január végén menekült csődvédelembe hitelezői elől. A bankok és a kötvényesek ugyanis megelégelték, hogy az évek alatt felhalmozott 5,7 milliárd eurós (1.373 milliárd forint) hitelükből próbál Kirch a német piac első számú cége, a Bertelsmann fölé nőni. A Kirch holding néhány év alatt négymilliárd eurót költött Európa legnagyobb filmarchívuma felépítésére és a legnagyobb sportesemények kizárólagos közvetítésére. Az előfizetők száma azonban nem nőtt elég gyorsan, így a megfeszített versenyt nem bírta a csoport. Ezt követően a müncheni illetékes bíróság hivatalosan is elindította a csődeljárást, megnyitva ezzel az utat a KirchMedia értékesítése előtt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés