Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ második legkönnyebb noteszgépe

Dotkom

A világ második legkönnyebb noteszgépe

Az Sharp Actius MM10-ese már bemutatkozott pár hónapja a távol-keleten, most azonban a világ más táján is hozzáférhetővé vált az extrém könnyű noteszgép.

A tavaly őszi Comdexen került bemutatásra a japán piacra szánt Muramasa. Ez a típus most már nem csak a távol-keleti ország lakosai számára vásárolható meg: a Sharp bejelentése szerint a világon máshol is elérhetővé vált – csak éppen Actius MM10-es néven. A még másfél centi vastagságot sem produkáló noteszgép elsősorban kicsiny méretének és tömegének köszönhetően tűnik ki a mezőnyből. Greg Nakagawa, az amerikai Sharp elnöke szerint ez a világon a második legkisebb notebook (érhető okokból nem nevezte meg az elsőt – csak annyit tudni, hogy ez Panasonic gyártású).

Az 1 GHz-es Crusoe processzor Transmeta gyártmány: ennek köszönhetően mind az energiafogyasztás, mind a fizikai helyigény alacsonyan tartható. Emellett azonban nincsen szükség kompromisszumokra: operatív tára 256 MB-nyi memóriát tartalmaz. Háttértára egy 15 GB kapacitású merevlemez, s még beépített Wi-Fi modullal is rendelkezik. A 10,4 colos TFT LCD-vel felszerelt noteszgép körülbelül 2 és fél órán keresztül üzemképes a beszerelt akkumulátoráról.

Az egy kilogrammos határ alatt maradó tömegű Actius-t a Sharpsync nevű szoftverrel együtt szállítják, mely az Iomega programjára alapul. Ennek révén az MM10-es tulajdonosa könnyen és gyorsan szinkronba hozhatja noteszgépe és asztali számítógépe között az adatokat. Nakagawa elmondása szerint a szoftver úgy viselkedik, mintha egy külső merevlemez meghajtó lenne csatlakoztatva a hordozható PC-hez.

A noteszgép ára 1500 dollár.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés