Connect with us

Hirdetés

technokrata

2 év börtönbüntetés DVD-film nézéséért?

Dotkom

2 év börtönbüntetés DVD-film nézéséért?

Megvásárolt, tehát nem illegálisan másolt DVD-film nézéséért is börtön járhat? Egyes jogrendek szerint bizonyos körülmények esetén igen…

Lassan három éve, hogy egy norvég fiatalember úgy gondolta: operációs rendszere miatt nem lehet hátrányban a DVD-zést tekintve. Mivel Jon Johansent érdekelte a másolásvédelmi technológia, azaz a CSS (Content Scrambling System), melyet a DVD-knél alkalmaznak, ezért nekilátott közelebbről megnézni, mire is képes. Rövid bűvészkedés után sikerült is feltörnie, s így már megnézhette az általa megvásárolt filmeket linuxos számítógépén. Nem is lett volna ebből semmi probléma, ha nem teszi közzé az Interneten ˝szerzeményét˝.

Először 2000. januárjában került rivaldafénybe Johansen DeCSS nevű programja miatt. Akkor az MPAA (Motion Picture Association of America) beperelte a norvég fiút, aki nem volt hajlandó a felszólítás ellenére sem eltávolítani szoftverét a Világhálóról. 2000. augusztusában a bíróság első fokon helyt adott az amerikai szerzői jogokat védő szervezetnek, ám nem maradt ennyiben a helyzet. Körülbelül egy éve újabb döntés született, mely megerősítette a korábbi ítéletet, s egyúttal kiállt a DMCA törvény védelme mellett. Ezen peres eljárások azonban eddig mind az Egyesült Államok területén zajlottak le – nemrég azonban a norvég törvényhozás is aktivizálta magát.

Az MPAA ugyanis felkereste a Norvég Gazdasági Bűncselekményekkel foglalkozó Egységet, amely vád alá helyezte Johansent. A fiú a norvég törvények szerint kimerítette a 145(2)-es pontot a skandináv ország Bűnügyi Kódszabályzatában – eszerint mások szellemi tulajdonának illegális megszerzésével vádolják (ezért pedig akár két év börtönbüntetés is járhat). Ugyanakkor ez a törvény a bankokba, telekommunikációs cégekbe való behatolások ellen készült elsősorban, ráadásul Johansen a saját, boltban megvásárolt filmjeinek védelmét törte csak fel.

Ilyen esetekre specializálódott az Electronic Frontier Foundation, amely a jogvédelem álcája mögé bújt pénzéhes kiadók agressziójával szembeszálló egyének ügyeit karolja fel. Johansen is élvezi a szervezet támogatását, amely külön oldalt nyitott a norvég fiúnak ˝Free Jon Johansen!˝ címmel.

A nemrég elkezdődött per döntése minden bizonnyal precedens értékű lesz – reméljük, az igazság fog győzni, s nem a pénz…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés