Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem javulnak a mobilkészülékeket gyártók kilátásai sem: az Alcatel 2004 előtt nem is remél jelentős

Dotkom

Nem javulnak a mobilkészülékeket gyártók kilátásai sem: az Alcatel 2004 előtt nem is remél jelentős

Továbbra is sötét felhők gyülekeznek a telekommunikációs eszközöket gyártók feje felett, s az iparág legtöbb szereplőjének profitfigyelmeztetése után a vállalatok most sorra tesznek reménytelenségükről tanúvallomást.

A mobilkészülékeket gyártó francia Alcatel elnöke a pénzügyi piacok további szűkülése végett a jövő évben sem számít a gazdaság számottevő fellendülésére. Serge Tchuruk véleménye szerint várhatóan az UMTS-rendszerek 2004 vége előtt nem indulnak komoly fejlődésnek, ezért a technológiai szektor sem tud jelentősebben fellendülni. Meggyőződése, hogy a javulás csak hosszú távon feltételezhető.

A hangulat gyászos, ugyanis nemrég jónéhány vállalat – mint például a Nortel, a Lucent, sőt maga az Alcatel is – csökkentett forgalmi előrejelzést jelentett be, ez azonban korántsem érte villámcsapásként a piacot, hiszen számtalan – főként telekommunikációs eszközöket gyártó – társaság is tett ilyen irányú bejelentést befektetői felé.

A dolog azért sem meglepő, mert Európa egyik legnagyobb távközlési felszerelésgyártója az elmúlt negyedévben immáron ötödik alkalommal szenvedett el és jelentett veszteséget. A cég negyedéves forgalma akkor 4,24 milliárd euró volt, mely egyharmados csökkenés az előző év 6,77 milliárd eurójához képest.

Emellett az Alcatel még szeptember végén, a távközlési piac folytatódó válságára hivatkozva, és a 2003-ra megcélzott eredményzónába való visszakerülés céljából újabb reorganizációt jelentett be. Az sem elhanyagolható vagy éppen meglepő tény, hogy az Alcatel harmadik negyedéve a várakozások szerint nem alakul megfelelően, az árbevétel a második negyedévihez képest 15%-kal csökken, amelyet talán egy szezonálisan erősebb negyedik negyedév követhet.

A pénzügyi igazgató szerint nem csak az Alcatel, hanem a versenytársak forgalma is jelentős visszaesést mutatott, amely részben a partnerek költség-megtakarítási intézkedéseinek, valamint a Global Crossing Ltd. vagy a WorldCom Inc. becsődölésének volt köszönhető.

A cég a korábbi bejelentéseknél 10.000 emberrel nagyobb létszámleépítést tervez. Ennek ellenére a társaság folytatja piaci részesedésének növelését.

Az Alcatel válsága nem egyedülálló, az iparág szinte minden szereplője nagyjából ugyanebben a helyzetben van.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés