Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vezetékmentes hálózatok: a háborúba beszállt a kormányzat is

Dotkom

Vezetékmentes hálózatok: a háborúba beszállt a kormányzat is

A noteszgépek (talán) legfontosabb tulajdonsága mobilitásuk. Mivel a hálózatba csatlakozást ma már nem lehet megkerülni, ezért többnyire vezetékmentes LAN megoldásokat alkalmaznak a notebookoknál. Ezen hálózatok viszont gyakran könnyen sebezhetők – ez szabályos háborúba torkollott a vezetékmentes hálózatokba való betörések miatt.

Az Egyesült Államok Biztonsági Szolgálata egy ideje már felismerte ennek veszélyességét, s az elsősorban az elnök védelméért felelős szervezet felvette a kesztyűt. Hasonló eszközöket alkalmaznak, mint a védtelen hálózatokban ténykedő behatolók: lehallgatják a forgalmasabb helyeken az adatforgalmat. Mindezt egy nagy teljesítményű antennával, egy noteszgéppel és egy speciális szoftverrel (ilyen például a NetStumber).

A kedvelt célpontok? Kórházak, kongresszusi központok, hotelek. Olyan helyek, ahol sok noteszgép lehet és nagy az esélye egy nem (megfelelően) védett vezetékmentes hálózat felbukkanásának. Brian Marr, a Biztonsági Szolgálat egyik szóvivőjének elmondása szerint ezen pontokat a Szolgálat is úgy deríti fel, hogy autóval körbejárják a városokat, s megpróbálnak behatolni egy-egy hálózatba (ez az úgynevezett war-driving). Ha sikerrel jártak, értesítik az adott céget, azonosítják magukat és a biztonsági hiányosságról informálják az érintetteket.

Sarosh Vesuna, a Wi-Fi Alliance technikai bizottságának vezetője szerint az ötlet jó, a végrehajtása pedig hatásos lépés az ezen fajta fenyegetettség kivédésének. Éppen ideje volt ráébreszteni a cégeket erre a problémára, hiszen az augusztus 31-től szeptember 7-ig tartott első felmérés eredménye kétségbeejtő lett: a 9.374 megvizsgált hálózat 70 százaléka, egészen pontosan 6.549 hiányában volt a legegyszerűbb védelmeknek is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés