Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HP innovatív megoldásai átformálják az adattárolási piacot

Dotkom

A HP innovatív megoldásai átformálják az adattárolási piacot

Az adattárolás dinamikusan bővülő piacára is betör a nyílt szabványokra épülő, közmű-jellegű számítástechnika.

A vállalati felhasználók egyre egyszerűbben kezelhető, ugyanakkor rugalmas adatmenedzselési módszereket keresnek – alacsonyabb költségszint mellett. Céljuk a produktivitás növelése, a hatékonyabb működés, s így egyre kevesebb erőforrást szeretnének az informatika működtetésére fordítani. Csökkenteni kívánják az informatika idő-, hely- és költségigényét, ugyanakkor a beruházás megtérülésének maximálása is fontos szempont.

Céljaik elérése érdekében kritikusan vizsgálják informatikai infrastruktúrájukat. Beszerzési döntéseiket az üzleti szükségletek és az adott megoldásról rendelkezésre álló ismeretek alapján hozzák meg. Tisztában vannak vele, hogy olyan technológiára kell szert tenniük, amely képes a vegyes szállítói forrásból származó adattárolási berendezések bonyolult kombinációinak kezelésére. Emellett az is fontos, hogy adattárolási technológiájukat az üzleti szükségletekkel összhangban változtathassák. Olyan adattárolási infrastruktúra kiépítésére törekszenek, amely a korábbinál egyszerűbben, kevesebb erőforrással menedzselhető, és így lehetővé teszi számukra, hogy minden erejükkel alaptevékenységükre összpontosíthassanak.

Széles, átfogó megoldáskínálat, szakértelem és tapasztalatok a közmű-jellegű adattárolásban

A HP az adattárolás területén a kliens-szerver számítástechnika és az ipari szabványos szerverek piacán már bevált receptet követi: termékeit „tömegcikké” alakítja, rendkívüli megtérülést biztosít, alkalmazza a meglévő nyílt szabványokat (és újakat dolgoz ki), illetve, természetesen, mindent megtesz piacvezető szerepének megőrzése érdekében. A HP gyökeresen új szemléletmódot dolgozott ki a nagyvállalati adattárolásban, melynek középpontjában a közmű-jellegű adattárolás, vagyis a „storage utility” áll.

E koncepció jegyében az adattárolás – a vezetékes vízhez vagy a gázhoz hasonlóan – tér- és időbeli korlátok nélkül, igény szerint, egyszerűen elérhető, bevezethető és menedzselhető, közmű-jellegű szolgáltatássá válik. A HP nyílt szabványokra épülő architektúrákat és egyszerűen a hálózatba illeszthető, moduláris háttértár-megoldásokat fejleszt a storage utility jövőkép szolgálatában, hiszen a hagyományos, szűk körben használt háttértár-megoldások már nem képesek kielégíteni napjaink üzleti felhasználóinak szükségleteit.

A közmű-jellegű szolgáltatásoknál központi menedzselésre van szükség: egyre lényegesebb, hogy a vállalat egységes erőforrásként kezelje különálló háttértár-kapacitásait. A HP elkötelezett a nyílt szabványokat, egységes architektúrákat és moduláris technológiát támogató, új generációs adattárolási menedzsment eszközök mellett. Nemrégiben beszámolt arról, hogy megállapodást kötött két legnagyobb riválisával, az EMC-vel és az IBM-mel alkalmazás-programozási interface-eik (API-k) kölcsönös megosztásáról. Ezek az egyezmények komoly előrelépést képviselnek a gyártó-független, heterogén adattárolási rendszerek hatékony, takarékos, központosított működtetése felé.

Az innováció élvonalában

A HP jelentős összegeket fektet a kutatás-fejlesztésbe. Az elmúlt év szeptemberében a vállalat kiépítette a világ első, több mint 6.000 kilométert és három kontinenst lefedő globális SAN (Storage Area Network) adattár-hálózatát. A száloptika és az Internet Protocol technológia ötvözetét alkalmazó hálózatot egyetlen hollandiai központból menedzselik.

A HP egy másik innovációja a háttértár-virtualizáció – egy teljesen új technológia. Bár több más gyártó is hatalmas hírverést keltett a téma körül, a HP az egyetlen, aki a gyakorlatban is képes valóra váltani ezt a koncepciót. A felhasználók fizikai adathozzáférés nélkül, virtuálisan férhetnek hozzá adataikhoz. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a technológia lehetővé teszi számukra, hogy új technológiai módszerekkel, mindenféle biztonsági kockázat nélkül használják az adatokat. Szánt szándékkal senki sem tudja megakadályozni a jogosult felhasználók hozzáférését az adatokhoz, és még lehetőség sincs arra, hogy valaki szándékosan tönkretegye az adatforrást. A rendszer valóságos és virtuális része ugyanis egymástól külön működik, csupán a felhasználó igényeinek kielégítése céljából kapcsolódnak össze. Az új technológia, a virtualizáció az adatokat a teljes hálózatban elérhetővé teszi minden alkalmazás és hardver számára, bármikor is legyen rájuk szükség.

A háttértár-virtualizáció segítségével több háttértártömböt (más néven RAID tömböt, Redundant Arrays of Inexpensive Disks) csoportba kapcsolva, lemezkapacitás-készletet hozhatunk létre a különálló vagy fürtözött rendszerek számára. A készletben elérhető lemezkapacitásból több, akár 1 terabájt (TB) méretű virtuális lemezt hozhatunk létre a felhasználók és alkalmazásaik számára. A rendszer-adminisztrátorok a lemezkapacitást minden esetben a konkrét igényekhez igazíthatják.

A virtuális adattárolás megszünteti a szerverek és a háttértár-eszközök között megszokott fizikai kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó az adattároló rendszerhez kapcsolódó hálózat bármely pontjáról lehívhatja az információt. Így jelentősen nő a rendszer rendelkezésre állási ideje, teljesítménye, illetve jóval egyszerűbbé válik a rendszermenedzselés is.

A HP megoldások előnyei

A HP 4 milliárd dolláros forgalmú adattárolási üzletága az értékesített kapacitás alapján a világ első számú adattárolási szervezete. A Gartner Group a RAID-alapú lemezes adattárolási piacról készült 2001-es felmérése szerint a HP piacvezető a lemezes háttértárrendszerek, a külső háttértárrendszerek, a szalagos meghajtók és automatizálás, a SAN-hálózatok, a Windows-alapú adattárolás és a virtualizációs technológiák szegmensében.

Az új HP a nyílt, modern és moduláris nagyvállalati és hálózati megoldások vezető portfolióját kínálja a heterogén adattárolás piacán. A vállalat termékei között éppúgy megtalálhatók az átfogó funkcionalitású adattárolási szoftverek, mint az élvonalbeli hálózati megoldások. A HP, mint a világ első számú merevlemezes adattárolási szállítójaként szerzett hírneve garanciát jelent a megoldások rendkívüli biztonsági színvonalára is.

A HP egyetlen megkérdőjelezhetetlen előnyt kínál a többi szállítóhoz képest: háttértármegoldásai ténylegesen képesek kielégíteni ügyfelei szükségleteit. Ez a megállapítás a hardverekre, a szoftverekre és a szolgáltatásokra nagyjából egyformán érvényes.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés