Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napster: bíróság által halálra ítélve

Dotkom

Napster: bíróság által halálra ítélve

Kedden egy amerikai csődbíróság nem engedélyezte a Napster eladását az egyetlen érdeklődő, a Bertelsmann részére. Ezzel véglegesen pont került a néhai filecsere-program történetére, a cég maradék munkatársa már meg is kapta a felmondását. A Napster honlapján már csak ennyi áll: itt jártam, Napster.

Több millió zenekedvelő számára már régóta csak legenda, a zeneipar azonban szinte az utolsó percekig ellenségként tekintett a Napsterre. Kedden azonban a veszély végleg elhárult, miután egy amerikai csődbíróság megakadályozta a csődbement Napster eladását. A wilmingtoni bíróság bírója, Peter Wlash indoklása szerint a Napster elnöke, Konrad Hilbers csakis a Bertelsmann érdekeit szem előtt tartva készítette fel a céget az eladásra. Bizonyítékként egy e-mailt hoztak fel, melyben Hibers tudatja a Bertelsmann vezetőségével, hogy üzleti döntéseit a Bertelsmann érdekeit szem előtt tartva hozza.

A helyzet azonban akkor sem lett volna sokkal jobb, ha a bíró jóváhagyja az eladást. A Bertelsmannál ugyanis nemrég vezetőcsere történt, Gunter Thielen, az új CEO elődjével ellentétben nem támogatja az online értékesítést, a Bertelsmann több online üzletből kivonul (lásd BOL).

Az 1999-ben a 19 éves Shawn Fanning által alapított Napster valaha 65 millió felhasználóval büszkélkedett, a zeneipar azonban minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni a szabad file-kereskedelmet. A Bertelsmann tulajdonában levő BMG is károsult a Napster tevékenysége révén, a Bertelsmann azonban támadás helyett a támogatás mellett döntött. A terv legalábbis az volt, hogy a Napstert egy legálisan működő, fizetős szolgáltatássá változtassák. Azóta a Bertelsmann közel 80 millió dollárt invesztált a Napsterbe, a pénz azonban most már véglegesen odaveszett.

A Napster gyengélkedése után szinte azonnal megjelentek a klónok (mint Kazaa, Gnutella), a Napstert pedig szép lassan leírták a felhasználók. Azóta ugyan történt néhány próbálkozás a file-cserélgetés fizetőssé tételére, azonban egyik sem vezetett igazán áttöréshez.

A Napster maradék 42 munkatársa már megkapta a felmondását, a Napster honlapján pedig már csak ennyi szerepel: Napster was here (itt jártam, Napster).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés