Connect with us

Hirdetés

technokrata

A recesszió ellenére növekvő profitrátát ért el az Oracle

Dotkom

A recesszió ellenére növekvő profitrátát ért el az Oracle

Az Oracle Corporation 2002. május 31-én kiváló eredményekkel zárta pénzügyi évét. A hazai leányvállalat is sikeres negyedévet zárt, így joggal mondható, hogy Magyarországon folytatódik az Oracle technológia térnyerése.

Az Oracle Corporation 2002. május 31-én zárta a 2002-es pénzügyi évet, amelynek árbevétele 9,7 milliárd dollár lett, míg a nettó nyereség és az egy részvényre jutó eredmény 2,3 milliárd dollár illetve 41 cent volt. Ezen belül a negyedik negyedév árbevétele 2,8 milliárd dollárt tett ki, ez időszakban a nettó nyeresége 760 millió dollár volt, így az egy részvényre jutó eredmény 14 cent lett. A negyedév profitrátája 44%-ra, az éves profitráta 37%-ra emelkedve rekordszintet ért el, összehasonlítva az előző pénzügyi év szintén rekordnak számító 39%-os illetve 35%-os eredményével.

Az Oracle Corporation új szoftverlicencek értékesítéséből a negyedik negyedév során 1,15 milliárd dollár árbevételt realizált, míg a megújított szoftverlicencekből származó bevétel 643 millió dollár volt. A terméktámogatás árbevétele 385 millió dollár, a szaktanácsadási bevétel 487 millió dollár volt, az oktatási és egyéb bevételek pedig 109 millió dollárt tettek ki ez időszakban. Az előző pénzügyi évben az árbevétel 11 milliárd, a nettó nyereség pedig 2,6 milliárd volt, ami egy részvényre számítva 44 centet jelentett.

Az Oracle által a Liberate Technologies cégbe eszközölt beruházásból eredő részleges beruházási veszteséget figyelembe véve a GAAP szerint számított nettó nyereség 656 millió dollár volt az utolsó negyedévben, azaz részvényenként 12 cent. Ennek figyelembe vételével az egész pénzügyi évet tekintve a GAAP szerint számított nettó nyereség 2,2 milliárd dollár, azaz részvényenként 39 cent.

Az Oracle Hungary Kft. kiemelkedő eredményt ért el a 2002-es pénzügyi év során, amelyet több jelentős új projekt megnyerése és az Oracle technológia további térnyerése jellemzett. A versenyszférából számos új, nagy volumenű megrendelés érkezett illetve projekt zárult le, mint az OTP Tranzakciós Adattárházának, a Rába Járműipari Holding Rt. termelés-irányítási rendszerének, valamint a GE Medical Systems hazai vállalatánál folyó pénzügyi rendszer bevezetési feladatának megvalósítása.

A negyedik negyedévben zárult az együttműködés a Westel Mobil Távközlési Részvénytársasággal, amelynek keretében egy ügyfélérték-elemző alkalmazást fejlesztettek ki a Westel és az Oracle szakemberei.

Az alkalmazás-üzletágat tekintve az Oracle az EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika) térségben e negyedév során az E-Business Suite alkalmazás 11i verziójára átálló ügyfelek számát tekintve elérte az 1750-et az elmúlt hónapokban érkezett több mint ezer átállásra jelentkező vállalatnak köszönhetően. E terület eredményéhez a hazai vállalat többek között a Budapest Bank Rt.-vel és a Szerencsejáték Rt.-vel kötött szerződésével járult hozzá.

A kormányzati szektort a vállalat kiemelt területként kezeli, az erre fordított megkülönböztette figyelemnek köszönhetően a cég saját becslése szerint mára az ebben a szektorban felhasználók közel 90%-a használ Oracle adatbázis-termékeket. A cég szoftvereit használja többek között az Országos Egészségügyi Pénztár, a Vám- és Pénzügyőrség, a Magyar Államkincstár, a Belügyminisztérium Választási Hivatala, az APEH, a Földhivatalok, a Munkaügyi Hivatal, a Pest Megyei Illetékhivatal, a Magyar Államkincstár illetve a Központi Statisztikai Hivatal. Az Oracle biztosítja továbbá az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerhez és a Turisztikai Portálhoz szükséges technológiát, illetve a most zárt pénzügyi év során került átadásra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) új pénzügyi rendszer is.

A negyedév végén, az elmúlt hetekben került sor az Oracle 9i adatbázis-kezelő 2-es verziójának hivatalos nemzetközi és hazai bejelentésére. Az új funkciókat tartalmazó, nagyfokú rendelkezésreállást és számos technikai újdonságot tartalmazó szoftver a cég reményei szerint a jövőben is a kormányzati szektor igényeinek legjobban megfelelő megoldás lesz.

A költségvetési szektorban a jövőbeli jelenléthez hozzájárul, hogy 2002. májusában az Oracle termékei és szolgáltatásai 600 millió forintos keretszerződésben kerültek fel a Miniszterelnöki Hivatalnál a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóság kezelésében lévő központosított közbeszerzési listára. Szintén a 2002-es pénzügyi év utolsó szakaszában hozott kézzelfogható eredményt egy korábban megkezdett munka, a parlamenti választások informatikai rendszerében hazánkban először használt Oracle termékek (RAC, azaz valódi alkalmazásfürtözés) vizsgáztak sikeresen minden tekinteten.
„Az adatbázis-kezelés szoftverüzletágunk szilárd alapja, és az adatbázispiacon elért helyezésünk minden eddiginél erősebb” – nyilatkozta Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója.

„Az adatbázis-kezelők felhasználói körében végzett legfrissebb felmérések megerősítik, hogy a Fortune magazin százas listáján szereplő cégek körében a vállalati alkalmazások 72–81%-ához az Oracle adatbázis-kezelőjét használják. Emellett az Oracle a leggyakrabban választott megoldás a jövőbeni fejlesztéseket tervező felhasználók körében, hiszen népszerűsége négyszerese az IBM DB2 termékének. Tekintettel arra, hogy ilyen sokan tervezik termékeink alkalmazását, az Oracle adatbázis-kezelője a következő évek során is várhatóan töretlenül folytatja piaci részesedésének növelését” – hangsúlyozta.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés