Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook magnéziumötvözetből

Dotkom

Notebook magnéziumötvözetből

A jövőben a Dell felhagy a műanyag noteszgépek gyártásával…

Úgy tűnik, hogy a Dell notebookjainak több mint 80 százalékát a jövőben műanyag helyett magnéziumötvözetből készíti.

Ugyanis a noteszgépek könnyebbé és vékonyabbá tételéért folytatott kutatás arra jutott, hogy a magnéziumötvözet érdemesebb a házak és egyéb alkatrészek előállítására, mint a plasztik – és ezt a világ vezető PC-gyártói meg is fogadták.

Elsőként a Dell Computer Latitude C400 modelljén – amelyet a tajvani székhelyű Wistron gyárt – csillogott a magnéziumötvözetből készült készülékház, azonban a vállalat tervei között szerepel, hogy a továbbiakban a vázszerkezetet is a fent említett anyagból készítik, a belső elemek – mint a processzorok, alaplapok, memória-modulok és merevlemezek – fokozottabb védelmének érdekében.

A jövő esztendőre várhatóak Compal Electronics 15, valamint a Quanta Computer 14,1 hüvelykes modelljei, melyek gyártása során szintén magnéziumötvözetet fognak használni a vállalatok.

A DigiTimes becslése szerint a magnéziumötvözetből készült Dell noteszgépek 2003-ra 4,5 millió darabszámra rúgnak majd, azaz a vállalat kisméretű számítógépeinek 80 százaléka alkalmazza majd az új technológiát.

Ugyanis a magnéziumötvözet sokkal könnyebb, erősebb és jobb a hővezetése is, mint a plasztik elemeknek. Persze eddig is készítettek ilyen notebookokat, csupán korlátozott mennyiségben, ugyanis az előállításhoz szükséges acélszerszám gyorsan kopik, így gyakori cserét is igényel, amely növeli az előállítási költségeket.

Azonban a tajvani Waffer Technology és a Catcher Technology által alkalmazott acélszerszám már jóval több, pontosan 150 ezer darab magnéziumötvözetből készített ház előállítására alkalmas, így a jövőben várhatóan az új noteszgépek egyre népszerűbbek lesznek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés