Connect with us

Hirdetés

technokrata

Távoli vezérléssel megmentett Forma-1-es versenyző

Dotkom

Távoli vezérléssel megmentett Forma-1-es versenyző

Autómentő rádióhullámok a Monacói Nagydíjon.

Vélhetően a mindössze percekkel ezelőtt, David Coulthard győzelmével véget ért, 2002/7. Forma-1-es Monacói Nagydíj során fordult elő első esetben, hogy az úgynevezett kétirányú rádiós telemetria segítségével történt külső, ˝remote˝ beavatkozásnak (javításnak?) köszönhetően maradhatott versenyben egy versenyautó.

David Coulthard McLaren Mercedese a verseny első harmadában kezdett füstölni, majd a versenyautó látványosan lassulni kezdett. Rövid idő elteltével azonban a füst eltűnt, és a Mercedes folytatta a versenyt. A nagydíjat közvetítő RTL Klub kommentátorai, Palik László és Juni György szerint külső beavatkozás történt – a McLaren szerelői rádiós kapcsolattal, remote módon adtak utasítást a versenyautó fedélzeti számítógépének, aminek hatására a módosított motorvezérlés következtében ha el nem is hárították, de hatástalanították a fellépett hibát.

A külső beavatkozás lehetősége nélkül egy ilyen hibának kétféle valószínű következménye lehet. Egyik esetben a versenyző bekormányozza a lassuló versenyautót a boxba, ahol a szerelők megpróbál(hat)ják vezetékes kapcsolattal orvosolni a problémát – ilyet nem nagyon szoktunk látni, valószínűleg a művelethez szükséges viszonylag hosszú idő miatt, vagyis a versenyző a verseny feladására kényszerül. A másik esetben a versenyautó a leállt (leállított?) motorral el sem jut a boxig – azaz a versenyző ugyancsak a verseny feladására kényszerül.

Ha Palik Lászlónak igaza van (abban a pillanatban még ő sem tudhat biztosat), akkor összesen sorban a 7. futamig kellett várni, hogy a távoli vezérlés lehetőségével ilyen látványos eredményt elérve éljenek is a szerelők. Talán a lehetőség fontosságát kiemeli, hogy David Coulthard a kiesés helyett a beavatkozás következtében tovább tudott menni – ráadásul meg is nyerte a Forma-1-es versenyek egyik legrangosabbjának számító Monacói Nagydíjat.

Az idei évad eleje óta engedélyezett kétirányú telemetriáról az évad kezdetén, március elején írtunk annak kapcsán, hogy a Toyota aggodalmát fejezte ki: szerinte így lehetőség nyílik ”meghackelni” egy versenyautót, akár menet közben is…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés