Connect with us

Hirdetés

technokrata

A notebookokra harapnak a vállalatok

Dotkom

A notebookokra harapnak a vállalatok

A noteszgépekbe szánt grafikus kártyák piaca vonzza a vállalatokat – ám nem a kihívás miatt…

A noteszgépekbe szánt grafikus kártyák piaca számtalan chip-tervező számára egyet jelent a mennyországgal. Az asztali gépek szektorában a hatalmas árharc az újonnan belépők miatt súlyosbodik, melyek főként az Intel integrált chipkészleteivel próbálnak versenyezni.

A noteszgépekbe szánt grafikus kártyák piacának több mint 50 százalékos birtokolásával továbbra is az ATI Technologies a vezető gyártó, azonban a nagyobb bevétel érdekében olyan vállalatok is szeretnének részesedni a piacból, mint az Nvidia, a Trident, vagy a Microsystems.

Első ilyen kísérlete az Nvidia-nak 2000-ben volt, mikor bemutatta új, notebookokba szánt, NV17 magra épülő GeForce4 Go szériáját. A PowerMizer technológiájával nagymértékben javította a GeForce4 Go chipek energiagazdálkodási képességeit. Az Nvidia vezető tudósa, David Kirk szerint a technológia nemcsak megduplázta a teljesítményt, hanem 34 százalékkal megnövelte az akkumulátor élettartamát is, összehasonlítva a GeForce2 szériával.

A Trident nemrég mutatta be XP4 chipjeit, szintén megcélozva a notebook-piacot. A legújabb 0,13 mikronos gyártási eljárást alkalmazva az Nvidia vagy az ATI termékeihez képest az XP4-ben fele annyi tranzisztor található, ráadásul a szükséges áram felét is megspórolja. A vállalat azt tervezi, hogy XP chipjeinek árát ötven százalékkal lecsökkenti, így év végére akár a szektor 15 %-át is megszerezheti.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés