Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft: várakozáson aluli nyereség, javuló eredmények

Dotkom

Microsoft: várakozáson aluli nyereség, javuló eredmények

Az Office XP és az Xbox konzol vártnál gyengébb eladásai nyomán, a várakozáson aluli, de az egy évvel korábbi időszaknál jobb eredményekről számolt be a Microsoft.

A redmondi székhelyű szoftvergyártó március 31-én zárult harmadik üzleti negyedévben 2,74 milliárd dolláros, részvényenkénti 49 centes nettó nyereséget ért el, amely némileg magasabb az egy évvel korábbi időszak 2,45 milliárd dolláros, illetve 44 centes részvényenkénti profitjánál, de felülmúlja a 2001. december 31-én zárult, előző negyed 41 centes részvényenkénti nyereségét is.

A harmadik negyedévben a Microsoft 7,25 milliárd dolláros bevételre tett szert, amely 13 százalékkal magasabb az egy évvel korábban elért 6,4 milliárd dollárnál, noha januárban maga a szoftvercég is 7,3-7,4 milliárd dolláros bevételt jósolt a negyedévre. Piaci elemzők korábban 51 centes egy részvényre eső hasznot, és 7,34 millió dolláros bevételt prognosztizáltak a szoftveróriásnak. A szoftvergyártó módosította a június 30-án záruló 2002-es pénzügyi évre vonatkozó kilátásait is, így jelenleg 28,8-29,1 milliárd dolláros forgalmat és 1,57-1,60 dolláros részvényenkénti profitot valószínűsít.

A Microsoft immáron csak 3,5-4 millió Xbox konzol eladására számít a mostani üzleti év végéig, noha korábban 4,5-6 millió darabos értékesítést tervezett. Azonban a konzol a vártnál rosszabbul teljesít mind a japán, mind pedig az európai piacon. A szoftveróriás a tegnapi napon jelentette be, hogy Európában és Ausztráliában jelentősen csökkenti a játékgép árát az eladások ösztönzése érdekében. Az Xbox ára Európában 419 dollárról 266 dollárra (299 euróra) változik április 26-ától, míg a konzol az ausztrál piacon 399 ausztrál dollárért lesz megvásárolható.

A Windows XP operációs rendszer jó eladásainak következtében 11 százalékkal emelkedtek az üzletág bevételei. A Windows XP az idei év első három hónapjában értékesített operációs rendszerek 47 százalékát tette ki, míg a tavalyi évben ez az érték csak 35 százalék volt. A Microsoft közlése szerint az első negyedév során az új PC-k 60 százalékán ez az operációs rendszer volt megtalálható.

A 2003-as üzleti évben a Microsoft az eddiginél nagyobb összeget fordít majd a Tablet PC-kkel, biztonsági és adattároló termékekkel kapcsolatos fejlesztésekre, éves forgalma pedig várhatóan 31,5-32,4 milliárd dollár körül lesz, éves nyeresége pedig valószínűleg részvényenkénti 1,89-1,92 dollárt fog kitenni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés