Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyenes szoftverek – munkában a crackerek…

Dotkom

Ingyenes szoftverek – munkában a crackerek…

A programfeltörők ”munkáját” sokan elítélik nyilvánosan, ujjal mutogatnak rájuk, pedig titokban az emberek nagy része élvezi tevékenységük gyümölcsét…

Számtalan crackercsapat létezik a világon, amelyek az Internet sötétebbik oldalát látják el adatokkal: híres és kevéssé ismert programokat törnek fel, nagy károkat okozva ezzel a szoftverkiadó cégeknek. Persze nekik ez nem számít, a dicsőség vezérli őket, ki képes kiiktatni a védelmet a legtöbb (és legfelkapottabb) programból.

Az egyik ilyen csapat az 1993-ban Moszkvában alapított DrinkOrDie, mely létrejötte után hamar kiterjesztette működését az egész világra. A köztudatban egy cracker olyan fiatal, aki elnyűtt ruhában, éjjel-nappal a számítógépe előtt ülve szórakozik a programokkal. A DrinkOrDie esetében ez a séma nem bizonyult igaznak: a tagok között vállalatvezetők éppúgy megtalálhatók, mint rendszergazdák. Technológiai vállalatoknál és állami hivatalokban dolgozók egyaránt vannak a csapatban.

John Sankus a neve annak a DrinkOrDie-vezérnek, aki nemsokára egy virginiai bíróság előtt felel majd tetteiért. Ha szigorú ítéletet kap, akkor akár 250 ezer dolláros is lehet a bírság, amit ki kell fizetnie, ezen kívül Damoklész kardjaként lebeg felette az előreláthatólag akár 5 éves börtönbüntetés is. A crackert nemrég fülelték le egy több országra kiterjedő nyomozás során.

A hajdanán szinte mindent feltörő crackercsapat az utóbbi időben már hanyatlásnak indult, s ezt a trendet erősíti a most ítéletére váró Sankus is (állítólag több tíz embert irányított a csapatban). A társaság ugyan egyáltalán nem zárja be ”kapuit”, de Sankus bizonyára elég sokáig nyögni fogja korábbi tetteinek következményét…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés