Connect with us

Hirdetés

technokrata

Összeomolhat az Internet?!

Dotkom

Összeomolhat az Internet?!

Egy most felfedezett biztonsági hiba már nagyon régóta támadási felületet biztosít az Internet egészén, melynek kihasználásával gyakorlatilag a Világháló jelentős része megbénítható.

Az Internetet alkotó hálózati eszközök jelentős része nyitott egy olyan biztonsági hibának köszönhetően, mellyel átvehető az irányítás az eszközök nagy része felett. A probléma legkomolyabban az Internet-szolgáltatókat érinti, routereik sebezhetősége jelentősen megnőtt az elmúlt pár óra eseményeinek tükrében.

10 éve létezik már a probléma, ugyanis még a 90-es évek elején született meg a Simple Network Manager Protocol, azaz az SNMP. A protokoll segítségével információk gyűjthetők a hálózati rendszerekből, illetve megvalósítható a távoli konfigurálás is. Az SNMP-ben felfedezett hiba javításáig azt javasolják az Internet-szolgáltatóknak, tiltsák le a protokoll használatát.

A Microsoft operációs rendszerek alapbeállításban tiltják az SNMP működését, ám ez csak látszat biztonságot nyújt, mert egy másik szoftver könnyedén bekapcsolhatja azt. A probléma egyébként a Windows rendszerek majdnem teljes körét érinti: sebezhetővé válhat a Windows 9x/NT4/2k/XP bármelyik verziója.

Biztonsági szakértők mégsem tartják akkora csapásnak az SNMP-ben felfedezett hibát, hiszen a 10 éve létező biztonsági hiba eddig nem okozott súlyos problémákat, a protokoll letiltásával pedig könnyen megelőzhető a rendszer nyitottsága, amíg meg nem érkezik a javítás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés