Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lesz-e hivatalos biztonsági rés számítógépünkön?

Dotkom

Lesz-e hivatalos biztonsági rés számítógépünkön?

A víruskereső szoftvertulajdonos cégek nem rajonganak az ötletért, de a kormányzati szervek nagy nyomást gyakorol(hat)nak.

Már korábban hírt adtunk az FBI Varázslámpa (Magic Lantern) nevű, e-mailen terjedő vírusáról, mellyel meg lehet szerezni a gyanúsított számítógépéről a jelszavakat (így egy harmadig személy is elolvashatja a kódolt üzeneteket).

A Symantec és a Network Associates azonban nem kíván ehhez asszisztálni: nem engednek a nyomozóhivatalnak és nem módosítják víruskereső szoftvereiket. Hasonló állásponton van két másik nagy vírusírtó-szoftvert gyártó cég is (a Trend Micro és a Sophos). Mindazonáltal (hivatalosan) egyik céget sem keresték meg az FBI-tól ez ügyben.

Több okból is kifogásolták a nyomozóhivatal törekvéseit: egy biztonsági kiskapu létrehozásával megrendülhet a programokat használók bizalma a szoftverben, ráadásul ügyes hackerek ezt a rést kihasználva szinte szélesre tárt ajtók elé kerülnének (már ami a számítógépes rendszerek biztonságát illeti). Ezenkívül van még egy bökkenője a dolognak: ha nem sikerül rávenni mindenkit a biztonsági rés beépítésére, akkor az egyezményből kimaradó cégek termékei igencsak kapóssá válhatnak a többiek programjaival szemben. Ez (az anyagi veszteségen túl) azt jelentheti, hogy a terv hatástalan marad: a bűnözök nagy része olyan terméket fog használni, melyek nem nyitottak az FBI számára.

A Sophos szerint amíg nincsen rá törvényi előírás, addig nem is fognak változtatni biztonsági stratégiájukon, de ha törvényben lesznek rá kötelezve, akkor természetesen betartják azt. Ez alapján viszont ha az Egyesült Államok (nyomozati célból) nyomozóhivatala legálisan megtámadhat egy számítógépet, akkor más országok nyomozóhivatalának is ugyanakkora joga lesz hasonló manőverekre…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés