Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonságos levelezés: elrejtett funkciók? Miért?!

Dotkom

Biztonságos levelezés: elrejtett funkciók? Miért?!

Napjaink vírusgazdag PC-s világában a kórokozók sokszor a felhasználók naivitását használják ki. A megoldás rejtve maradt szinte mindenki előtt – pedig létezik. Már több mint egy éve…

Tudvalevő, hogy a legtöbb ilyen jellegű bajt a Microsoft Outlook, nevezetesen a levelek kártékony csatolmányai okozzák.

Ennek ellenére az Outlookot biztonságosabbá tevő ingyenes, letölthető frissítés – SR (Service Release), illetve ESU (E-mail Security Update) – már több mint egy éve nem kap nagy nyilvánosságot. Ezért van az, hogy az egyik legelterjedtebb levelezőklienst használók csak alig több mint egy százaléka (146 millió felhasználóból csak 2 milliónyi) telepítette fel a javítást, melyet 2000 júniusában publikáltak.

Pedig az Outlook minden ma használatos verziójához megjelent a frissítés, amely megállíthatná vagy legalábbis nagymértékben csökkenthetné a legtöbb, ártó szándékú (mint például a BadTrans avagy a SirCam) program terjedését – természetesen csak akkor, ha az emberek letöltenék és telepítenék ezt a kiegészítést.

Az update blokkolja az olvasási visszaigazolásokat és a legtöbb gyanús e-mailcsatolmány továbbítását, melyben gyakran vírus- vagy féregkódok bújnak meg. A frissítés megállítja a kártékony kódok terjedését, mégpedig oly módon, hogy letiltja az Outlookhoz, illetve a címjegyzékhez való illetéktelen hozzáférést.

Az azonban, hogy nem terjedt el a program, csak részben írható a hiányzó marketing számlájára. Másik oka, hogy a telepítéshez szükség van olyan file-okra, melyek a Microsoft Office CD-jén vannak rajta. A felhasználók legtöbbjének nincs kéznél ez a CD, amikor megpróbálják telepíteni az update-et. A problémák azonban akkor sem oldódnak meg, ha mégis csak előkerül az a korong: a telepítő ekkor egy olyan file-t keres (nevezetesen a data1.msi-t), mely után hosszasan kell keresgélni a lemezen. Microsoft-források szerint a nehézkes telepítésért a Windows Installer a ludas, ennek javítását is elérhetővé tették. Mindazonáltal a biztonsági frissítés feltelepítésével sérülhet az Outlook és néhány egyéb Office alkalmazás funkcionalitása.

A Windows XP-t és Office XP-t használóknak annyival könnyebb a dolguk, hogy az operációs rendszerük automatikusan letöltheti a frissítéseket, nem a felhasználónak kell ezekre vadásznia.

Mindent egybevetve tehát több javítást is telepítenünk kell: a Windows Installer Windowsunknak megfelelő és az Office SR/ESU Office-unknak megfelelő változatát. Az Outlook 2000 SR-1 telepítése előtt szükséges még az Office 2000 SR-1a telepítése. A Windows Installer-t pedig mindenképpen érdemes frissíteni.

Az összes szükséges file magyar szerverről gyorsan letölthető a Letöltés: linkekre kattintva!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés