Connect with us

technokrata

Az év vírusai: a Nimda a csúcson

Dotkom

Az év vírusai: a Nimda a csúcson

A vírusok 2001-es versenyét egyértelműen a Nimda nyerte. A szaporaság és a veszélyesség terén azonban a tízes toplista többi tagja se marad sokkal mögötte. Mi várható jövőre?!

A Sophos a napokban publikálta saját vírus toplistáját, amelynek első helyét a Nimda nevű e-mail féreg foglalhatta el. A listát a helpdeskes munkatársak által rögzített adatok alapján készítették fel, és a különböző számítógépes férgeket, illetve vírusokat egyaránt tartalmazza. Az idei évben a legtöbben (27,2 százalék) a szeptemberben feltűnt Nimda vírus eltávolítása iránt érdeklődtek, de előkelő helyet szerzett magának a Sircam is, amellyel a segítséget kérők 20,3 százaléka fertőződött meg.

A Nimda egyébként minden bizonnyal azért tudott minden más féregnél nagyobb mértékben elterjedni, mert ez a féreg képes volt automatikusan megfertőzni más számítógépeket. A második helyezett Sircam ezzel szemben csak akkor fejtette ki káros tevékenységét, ha az óvatlan felhasználó kettőt kattintva megnyitotta a férget hordozó elektronikus levelet, ugyanakkor akár bizalmas dokumentumokat is szétküldözgethetett a címlistában szereplő e-mail címekre.

Érdekesség, hogy bár néhány hónappal ezelőtt még számos szakértő is úgy vélte, hogy a Code Red lesz az év vírusa, addig ez a vírus be sem került a top tízes listába sem. A napokban ütötte fel fejét a Badtrans, amellyel a helpdeskkel kapcsolatba lépők komputereinek 1,8 százaléka fertőződött meg, míg az 1999-ben megjelent Kakworm féreg még mindig a hetedik legelterjedtebb vírus.

2002-re ráadásul még nagyobb vírustevékenységet jósol a Sophos. A jövő évben várhatóan még több e-mail féreg fog megjelenni, és ezek az állandó kapcsolatot biztosító ADSL és kábeltévés Internet-kapcsolatok térhódítása miatt egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Maga a Sophos egyébként 11.160 új vírusra bukkant az idei évben.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin