Connect with us

technokrata

Napster: amíg fizetsz, addig hallgat(hat)sz?

Dotkom

Napster: amíg fizetsz, addig hallgat(hat)sz?

A Napster jelenleg tétlenkedik, de van remény. Rossz hír viszont, hogy egy fizetős szolgáltatás alapköveit rakták le…

A FullAudio november 12-én bejelentette, hogy szorosabbra fonta licencszerződését a Universal Music Grouppal (Vivendi Universal), valamint szignált egy forgalmazási szerződést a Clear Channel Communications-szel, hogy a Web zenei szektorát nagyobb mértékben kiaknázza.

Az üzlet megkötése egy héttel az AOL Time Warner részeként működő Warner Music szerződékötése után történt, melyet az Echo Networks-szel írtak alá. Ez volt a Warner Music első olyan szerződése, melyet külső, előfizetéses szolgáltatóval kötött.

Az üzlet, melyet két évre kötöttek, igen jelentős lehet a FullAudio számára is, mivel a Universal több száz olyan nevet mondhat magáénak, melyek igen népszerűek, ilyen például Sting vagy a U2.

A szolgáltatás beindítását a FullAudio a jövő év elejére, pontosabban januárra tervezi. A felhasználók által befizetett havidíj várhatóan 5 és 15 dollár közötti lesz. A Clear Channel állomás számára, mely a legnagyobb nemzeti rádióadó, a FullAudio szolgáltatja majd az exkluzív előfizetéses zenehallgatási lehetőséget.

Az Echo Networks és a FullAudio azon kevés vállalatok közé tartozik, melyek még képesek felvenni a versenyt a nagy, globális zenei kiadókkal. Az óriás cégek jelenleg nagy erővel fejlesztik a saját szolgáltatásaikat. Egyesek még azzal is megpróbálkoznak, hogy megszerezzék a Napster irgalmatlan mennyiségű ”ügyfelét”, kihasználva a valaha legnépszerűbb zenecserélgető hálózat júliusi leállítását, mely szerzői jogi visszaélések miatt következett be.

A jövőben újabb, ilyen jellegű üzletek megkötése várható, hiszen igen nagy pénzek vannak az online zeneiparban.

Az online előfizetéses zenei szolgáltatások beindulásának egyik alapfeltétele, hogy a művekre vonatkozó szerzői jogok a kiadónál maradnak.

A FullAudio által biztosított technológia lényege az, hogy bár a felhasználó merevlemezén helyzkedik el a digitális hanganyag, ez csak addig lejátszható, ameddig a vásárló fizet érte. Amennyiben a felhasználó döntése az, hogy nem fizet, úgy, a már lokálisan jelenlévő zenék is elérhetetlenek lesznek számára.

(Eredeti megoldásnak tűnik, bár a kivitelezhetősége kérdéses lehet.)

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin