Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft csatát vesztett

Dotkom

A Microsoft csatát vesztett

Feltörték és (egy részét) nyilvánossá tették a Microsoft új, szerzői jogvédő technológiájának.

Beale Screamer álnevű hacker olyan programot írt, amivel el lehet távolítani a másolásvédelmet egy levédett zenéből. A szoftveróriás digitális média részlege hosszasan tárgyalt a kiadókkal, hogy közösen válaszolhassanak a hacker programjára.

Jonathan Usher, a termékcsoportok menedzsere szerint mindazonáltal a Microsoft digitális jogvédelmi (DRM) szoftverkampányát nem befolyásolta nagyban ez az incidens. A program védelmét tovább fejlesztik, és habár néhány zene elveszti a másolásvédelmét, a szoftver egésze biztonságos marad. A menedzser szerint nincs sem olyan technológia, sem olyan jogvédő program, amit ne lehetne megtörni.

A nyilatkozatok ellenére kérdéses, hogy média iparágban továbbra is van-e létjogosultsága a Microsoft programjának. Az óriásvállalat digitális jogvédelmi kampányának középpontjában ugyan a Windows Media file formátumának védettségét és a szoftver hatékonyságát hangsúlyozzák, ennek ellenére mégis rengeteg időt töltöttek a lemezkiadókkal és a Hollywoodi stúdiókkal való tárgyalásokra.

A program segítségével az adott média tulajdonosa (például a szerzői jogok birtokosa) megszabhatja a tulajdonában levő anyag felhasználásának mikéntjét. Egy zeneszám esetében például be lehet állítani, hogy letölthető és hallgatható legyen egy teljes hónapon keresztül vagy mindösszesen csak meghatározott alkalommal lehessen meghallgatni, esetleg ne lehessen átmásolni egy írható CD-re, illetve ezeket a szabályokat kombinálni is lehet.

A hacker programja egy cseles rést kihasználva játsza ki a védelmet: a Windows Media Playere dekódolja a digitális adatot, mielőtt lejátszaná. A kalóz szoftver a dekódolás utáni adatokat kapja el, mielőtt az még a hangkártyára kerülne, ezáltal egy jó minőségű másolatot készítve az eredeti hanganyagról.

Mindazonáltal a programnak is vannak hátrányai: csak a legfrissebb DRM technológiájú védelmet képes kijátszani, ráadásul a felhasználónak rendelkeznie kell egy érvényes felhasználási joggal, hogy le tudja játszani a védett anyagot. Tehát hiába tölti le valaki az e technológiával levédett zenét az Internetről, csak Screamer szoftverének használatával képtelen lesz meghallgatni azt. Viszont a boltban megvásárolva és a védelmet a hacker progjamának segítségével kiiktatva az immáron szabaddá vált file-okat széles körben terjesztheti.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés