Connect with us

technokrata

Ez a mesterséges intelligencia feltalált egy nyelvet

mesterséges

Digitalizáció

Ez a mesterséges intelligencia feltalált egy nyelvet

Ez a mesterséges intelligencia feltalált egy nyelvet

Mondjuk ezt ő érti egyedül

Apoploe vesrreaitars – míg nekünk mindez csak halandzsának tűnhet, a számítógép pontosan tudja, miről van szó.

Az OpenAI laboratóriumában hosszú ideje kísérleteznek a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekkel, és eredményeikkel. Ezek egyike a DALLE-E2 nevű program is, mely egy ügyes képgenerátor: csak meg kell neki adni néhány szót, majd azokból (vagyis szimpla betűkből, a nullából) létrehoz egy fotót. Egy egyetemista nemrég azonban olyat tapasztalt, amit mások még soha – számolt be róla a New York Post.

Az egész Giannis Darashoz, a Texasi Egyetem PhD-hallgatójához kötődik, aki a DALLE-E2 egyik lelkes vizsgálója. Éppen szavakat vitt be a rendszerbe, amikor váratlanul teljesen idegen kifejezések jöttek vissza – de olyanok, amik nem hasonlítanak egyetlen, az ember által beszélt nyelvhez sem: ezek a „vicootess” és az „Apoploe vesrreaitars” kifejezések voltak.

Daras akkor figyelt fel ezekre, amikor a „farmerek a zöldségekről beszélgetnek” feliratot adta meg a számítógépnek. A DALLE-nak ez alapján kellett képet létrehoznia, ami meg is történt, de a kapcsolódó szöveg (ami tehát leírná, hogy mit látunk a fotón) puszta halandzsának tűnt. Legalábbis egy pillanatra. Miután ugyanis a kutató alaposan megvizsgálta az eredményt, feltűnt, hogy az MI az „Apoploe vesrreaitars” alatt madarakat értelmez, míg a „vicootess” zöldséget jelent számára. Daras azt a következtetést vonta le ebből, hogy a gép egy komplett történetet kreált:

“a farmerek azért beszélgetnek a zöldségekről, mert a madarak megdézsmálták azokat.”

A hallgató később még több érdekes kifejezésre bukkant. Ilyen volt például a „Contarra ccetnxniams luryca tanniounons”, ami bogarakat, egyéb kártevőket jelenthet. A kutató szerint ez a már történet folytatása lehet: a madarak bár a zöldségeket is szívesen cincálják, alapvetően a bogarakat szeretik.

Daras szerint mindez egy rejtett szókincsből származhat, amit a rendszer maga fejlesztett ki. Más kutatók azonban cáfolták ezt: szerintük a program lényegében hibásan dolgozott, az eredmény viszont nem lett teljesen értékelhetetlen. A szakértők azt is megjegyezték, hogy a neurális hálózatok gyakran produkálnak különféle anomáliákat, és nagy valószínűséggel a mostani kísérletnél is ugyanez történt.

Forrás: HVG

További Digitalizáció

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu