Connect with us

Hirdetés

technokrata

Talán mégsem kéne használni a Zoom-ot…

zoom

App

Talán mégsem kéne használni a Zoom-ot…

Kép: The Intercept

Talán mégsem kéne használni a Zoom-ot…

Remek alkalmazás, félreértés ne essék, csak olyan szinten pofátlanul zsebelik be az adatainkat, hogy öröm nézni

Most, hogy mind otthon ragadtunk a koronavírus járvány kijárási korlátozásának következtében, egyre népszerűbbek a videókommunikációs appok, hiszen a megszokott szociális interakcióink egyik napról a másikra korlátozódtak arra a pár emberre, akivel egy háztartásban élünk.

Ez teljesen érthető, több opciónk is van arra, hogy ezt a fajta éhségünket csillapítsuk.

Ott van a Facebook videóhívás, ami nem rossz, de nagyon csekély opciót kapunk és a minőség sem a legtutibb. Használhatjuk a Viber videóhívását, ami pontosan ugyanazokkal az attribútumokkal bír, mint az előbb említett társa. Ha egy kicsit is minőségibb appot szeretnénk és elkezdünk kutakodni a témában, akkor azonnal szembejöhet egy igen impozánsnak tűnő Zoom nevezetű alkalmazás, ami gyakorlatilag mindent tud, amire csak gondolunk. Csoportos konferenciák, egyéni hátterek, hang és képernyőmegosztás több különböző módon stb. Ez mind nagyon jól hangzik egy INGYENES programtól. Túl jól. Gyanúsan jól. Ezért merülhet fel a kérdés, hogy vajon hogyan éri ez meg nekik, hogy mi térítésmentesen használunk egy ilyen applikációt úgy, hogy nem ugrál fel másodpercenként egy reklámvideó.

Sajnos az a helyzet, hogy itt is a személyes adatainkkal egyenlítjük ki a számlát, de nem is akárhogyan. Értelemszerűen, ha elolvassuk az adatszolgáltatásról szóló leírást (amit ugye senki sem szokott elolvasni, csak elfogadni) akkor egyébként nem találunk meglepő dolgokat, szokásosan felhasználnak ezt-azt elméletileg. A probléma akkor kezdődik, amikor ezekre fittye hányva totálisan átkutatják a gépünket és minden adatunkat egy szempillantás alatt lenyúlják.

Nézzünk pár példát az elmúlt évből, hiszen a nagy népszerűség előtt is használták már az emberek:

  • Az Apple kénytelen volt közbelépni, amikor milliónyi Mac-en találtak titkos web szervereket, amelyeket a Zoom teljes törlése után sem lehetett eltávolítani. Ennek segítségével képesek voltak bármikor távolról aktiválni a webkamerákat távolról, bármiféle engedélykérés nélkül. Ezt a Zoom megpróbálta eltitkolni és elintézni, hogy a részletek ne tudódhassanak ki, természetesen ez nem sikerült nekik
  • A Zoom a háttérben szolgáltatott adatokat a Facebooknak a Zoom felhasználók szokásairól még azokról is, akiknek nincs Facebook felhasználói fiókja. A Zoom elindításakor értesítést küldött az app a Facebooknak, elküldte a készülék adatait és hasonló finomságokat.
  • A Zoom megfigyeli azt is, hogy mikor hová kattintunk a gépünkön, melyik ablakokat használjuk.
  • A legtöbb Zoom-os meeting teljes mértékben védtelen így egy ügyes harmadik fél gondtalanul garázdálkodhat a beszélgetéseink során, ezzel adatokat lopva a számítógépünkről, vagy telefonunkról.

A FaceTime és a WhatsApp például titkosítva van a végpontok között, így szinte sosem történhetnek ilyenek, melyeket az előbbi felsorolásban említettünk. Ennek ellenére biztosan rengetegen fogják továbbra is használni a Zoom-ot, hiszen mint program zseniálisan jól el van készítve. Ha mégis úgy döntünk, hogy ezen keresztül tartjuk másokkal a kapcsolatot, ne lepődjünk meg, ha minden adatunk kiszivárog egy órás esti csevegés alatt.

Forrás: TechCrunch

További App

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés