Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadás alatt a Windows XP tulajok

Dotkom

Támadás alatt a Windows XP tulajok

Már kihasználják azt a biztonsági rést az online támadók, amit nemrég fedeztek fel a Microsoft mindmáig legsikeresebb operációs rendszerében.

Jerry Bryan, a Microsoft csoportmenedzsere elismerte, hogy létezik egy javítatlan hiba a Windows XP-ben, amit már kihasználnak az Interneten. A szakember ugyanakkor igyekezett azt is gyorsan kijelenteni, hogy (egyelőre) csak korlátozott mértékben tapasztaltak erre a sebezhetőségre alapuló támadásokat. „Ismételten felhívjuk Windows 2000, Vista, 7, Server 2008 operációs rendszereinket használók figyelmét, hogy nem érintettek, [..] Windows XP-t használó ügyfeleinknek ajánljuk a Microsoft FixIt által biztosított információk elolvasását és alkalmazásba vételét.” – nyilatkozta Bryan.

Maga a sebezhetőség a Windows Help and Support Centerében található, és lehetővé teszi egy támadó számára, hogy a sebezhető operációs rendszert futtató PC-k felett átvegye az ellenőrzést. Amennyiben sikerrel csábítja el a felhasználót egy ártó szándékkal létrehozott weboldalra, akkor a monitor előtt ülő a használt böngészőtől függetlenül áldozatul fog esni a támadásnak. A sérülékenységet egyébként Tavis Ormandy, a Google egyik kutatója fedezte fel, illetve tett közzé róla elképzelést bizonyító kódot. Ki is váltotta a Microsoft neheztelését a szakértő ezzel a lépéssel, mivel Redmond szerint így nem maradt elég idejük egy patch idő előtti elkészítésére.

helpandsupportcenter.gif

Tegnap este jelentette a Sophos, hogy már észleltek az Interneten erre a sebezhetőségre alapuló támadásokat. Az antivírus szoftverekkel foglalkozó vállalat saját termékei Troj/Drop-FS néven ismerik fel a kártevőt. Emellett lehetővé tették az aggódó internetezők számára a trójai ingyenes felderítését és információt is biztosítanak annak eltávolításáról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés