Connect with us

Hirdetés

technokrata

A számítógépes bűnözés évtizede

Dotkom

A számítógépes bűnözés évtizede

Az internet felhasználói számára az elmúlt évtized az online fejlődés izgalmas időszaka volt, ám ezzel egyidejűleg a számítógépes bűnözés is felvirágzott.

„A számítógépes bűnözés korunk egyik leggyorsabban fejlődő és legjövedelmezőbb iparága.” – mondta Dave Marcus, a McAfee Labs kutatólaboratórium biztonsági kutatásokért felelős igazgatója – „Megfigyelhettük, ahogyan a 2000-es ’I Love You’ féregtől a mai, szociális média oldalakon terjedő veszélyekig a bűnözők, és taktikáik egyre kifinomultabbá váltak. A felvágásból elkövetett rombolás ideje már lejárt, manapság a fő cél a pénzkeresés, és persze a lebukás elkerülése.”

Az elmúlt tíz évben az internethasználat robbanásszerűen elterjedt, míg 2000-ben 361 millió felhasználó volt, 2010-ben ötször annyian, majd kétmilliárdan vagyunk, az InternetWorldStats.com szerint. Az e-kereskedelmi oldalak és a bevételi lehetőségek számának megugrásával az internet ellenállhatatlanul vonzó pénzforrássá vált a bűnözők számára is. A McAfee legfrissebb, „A számítógépes bűnözés évtizede” című jelentése az elmúlt évtized bűnözői taktikáit és online veszélyeit vizsgálja, amelyek radikálisan megváltoztatták a bűnelkövetés arculatát.

A legelterjedtebb, korszakhatárokat jelző vírusok
1. „I LOVE YOU” féreg – becsült kár: 15 milliárd dollár
A terjesztő e-mail címsoráról elnevezett 2000-es féregvírus felhasználók millió számára volt ellenállhatatlan, akik megnyitották a levelet és letöltötték a „szerelmes levél” fájlt és persze a vírust is. A számítógépek leállása és megtisztítása többmilliárd dolláros költséget okozott a vállalatoknak és kormányhivataloknak.

2. A MyDoom tömeges fertőzése – becsült kár: 38 milliárd dollár
Ez a gyorsterjedésű féreg 2004-ben támadott először, és vezeti a McAfee a károkozás mértéke szerinti toplistáját. A fertőzés miatt küldött hatalmas mennyiségű spam miatt a globális internetelérés sebessége 10%-kal, egyes oldalak elérése akár 50%-kal csökkent, ami az eladások és a termelékenység csökkenésével többmilliárd dolláros kárt okozott.

3. A Conficker lopakodó rombolása – becsült kár: 9,1 milliárd dollár
Ez a 2007-es féreg számítógépek millióit fertőzte meg, és a listán szereplő előző két vírushoz képest továbblépést jelentett a professzionális bűnözés felé, mert a vírusírók oldalairól töltött le kártékony programokat a fertőzött gépekre.

A legnagyobb átverések
1. Hamis vírusirtó szoftver – a hamis vírusirtó szoftverek eladása az elmúlt évek egyik legalattomosabb és legsikeresebb átverése, amely során a felhasználók félelmére alapozva kínálnak „védelmi” szoftvereket, a biztonsági kockázatok kiküszöbölésére. Amikor az áldozat beleegyezik a vásárlásba, kártékony programokat tölt saját gépére, és hitelkártyája adatait is ellopják.

2. Adathalász átverések – az adathalászat, azaz a személyes adatok trükkös megszerzése ez egyik legelterjedtebb és legkitartóbb online veszély, amely spam, azonnali üzenetküldő szoftverek, vagy szociális média oldalak segítségével egyaránt terjed.

3. Hamis weboldalak – az elmúlt években elszaporodtak a hamis weboldalak, amelyek egy valódi szolgáltatás oldalának másolatai. A hamis banki oldalak, árverések, vagy webshopok célja hitelkártya információk és személyes adatok megszerzése.

A jövőben a McAfee kutatói a közösségi hálózati oldalakon terjedő átverések és trükkök további szaporodására számítanak, amilyenek például a hamis linkek és ismerősnek jelölések, vagy más adathalász próbálkozások. Az ilyen kísérletek várhatóan egyre kifinomultabbak, és személyesebbek lesznek, különösen, ha a felhasználók továbbra is nagymennyiségű adatot tesznek közzé magukról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés