Connect with us

Hirdetés

technokrata

Skype-on terjedő féregvírus

Dotkom

Skype-on terjedő féregvírus

Ismerőseinktől jön az üzenet, ezért könnyebben bedőlhetünk neki. Már persze csak akkor, ha angolul is szoktunk beszélgetni az Interneten.

A múlt héten vált ismertté az a Symantec által W32.Yimfoca névre keresztelt féreg, amely Yahoo Instant Messengereket használókra specializálta magát. Akkor úgy tűnt, hogy a fertőzés „lokális” marad, ám időközben kiderült, hogy a social engineering taktikát alkalmazó malware más hálózatba is bejutott. Immár a Skype felhasználók sincsenek biztonságban előle.

Persze csak akkor, ha nem körültekintően kattintgatnak a számukra küldött linkekre. A „Does my new hair style look good? bad? perfect?” illetve a „My printer is about to be thrown through a window if this pic won´t come out right. You see anything wrong with it?” szöveg kíséretében érkező linkről úgy tűnik, hogy egy JPEG állományra vezet, ám ennek nem szabad bedőlni. Ha valaki mégis klikkel, a Rapidshare webhosting site-jához hasonló külalakú webhelyre navigálja el böngészője, ahol egy ZIP állományt kínál letöltésre. A benne levő file futtatható, .com kiterjesztésű (és értelemszerűen magát a férget tartalmazza, telepítő formában).

Látható tehát, hogy elég sok gyanús momentumon kell „keresztülverekednie” magát annak, aki látni akarja az új frizurát, vagy segíteni akar a nyomtatásban. Mégis, mindmáig akadnak olyan internetezők, akik bedőlnek. Erről a felkészületlenségről ismerőseik is tudomást fognak szerezni: a féreg ugyanis spammeli a fertőzött klliensek ismerőslistáján található internetezőket, azaz igyekszik tovább szaporodni. Emellett megpróbál egy IRC-szerverhez is csatlakozni, távoli utasításokra várva; blokkolja az antivírus szoftvereket, és rootkit technikával elrejti saját állományait és processzeit. Mindezeken felül a fertőzött számítógép USB portjába dugott eszközökre is igyekszik feljutni, így akár pendrive-okon keresztül is terjedhet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés