Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dotkom

Linux-világ

Megjelent a JNode 0.

2.82.8, mely egy szinte 100 százalékosan Java nyelven írt operációs rendszer – tudósít az osnews.com. A fejlesztők elsősorban a hibajavításokra koncentráltak, de belekerült számos újdonság is. Immáron használható többek között a Jetty, a Quercus, a Groovy és a Jedit.

Frissült az XFCEA pehelysúlyú XFCE ablakkezelő legfrissebb verziója a 4.6-os. Az új verzióban jelentős változások történtek, így például megújult a beállítópanel, új hangerő-szabályozót kapott és számos jelentős átalakításon esett át az XFCE magja is. Ezeken túl persze számos elem nyelvi támogatása is javult – olvasható a projekt honlapján.

Anglia nyílt forrásra váltTom Watson digitális alkalmazásokért felelős miniszter nyilatkozata szerint ahol jobb a nyílt forrás ár/érték aránya, ott nyílt forrású megoldásokat fognak alkalmazni. Hozzátette: kerülni kell a kereskedelmi szoftverektől történő függést. A nyílt forrású alkalmazások alapvetően ingyenesek és nyílt szabványokat használnak, így szabadon módosíthatóak jogi következmények nélkül. Egyesek szerint ez a váltás évi 600 millió font megtakarítást eredményezhet – írja a BBC.

Bash 4.0 – sok újdonsággalMegjelent a Bash 4.0-s verziója, mely a nyílt forráskódú operációs rendszereken – talán leggyakrabban – használt héj legfrissebb verziója. A korábbi, 3.1-es verzióhoz képest számos újdonságot hozott. A részletes lista a program forráskódjával együtt hozzáférhető – számolt be a h-online.com.

Kész a Debian 5.0 (Lenny)Elkészült a Debian legújabb, 5.0-s változata, a Lenny. Az új verzió számos meglepetést tartogat, többek között teljes X.

Org 7.3-integrációt. A korábban csak rendszergazdák játékszerének tartott Lenny egyre “barátságosabb” a kevésbé járatos felhasználókkal is – írja a blogs.computerworld.com.

Mini energiatakarékos otthoni kiszolgálóA Marvell Semiconductor kiadott egy aprócska, Linuxot futtató otthoni szervert. Az eszköz alig nagyobb, mint egy éjszakai irányfény és csupán 5 watt a fogyasztása. Ehhez képest azonban a belsejében találunk egy 1.2 GHz-es processzort, valamint fél gigabájt memóriát is. Külső csatlakozókból találunk rajta ethernet, usb-aljzatot és egy sd- kártya-helyet. A SheevaPlug elnevezésű lilliputi szerkezet végfelhasználói ára 100 dollár – áll a linuxdevices.com cikkében.

Apró projektorA Digi-Key már elérhetővé tette apró projektorát, amelyet méreteiből fakadóan akár mobiltelefonokba is beépíthetnek a mobilgyártók. Az eszköz 71x41x14 milliméter, 5 volt tápfeszültséget igényel. A fényereje ugyan egyelőre nem túl nagy – csupán 10 lumen -, mégis nagy reményeket fűz hozzá a gyártó – közölte a linuxdevices.com.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés