Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyázz a Telekom kockázataival!

Dotkom

Vigyázz a Telekom kockázataival!

A várakozásokat alulmúló harmadik negyedéves nettó eredményről adott számot a Magyar Telekom, az EBITDA viszont a helyén van. A tervek tarthatónak tűnnek, a jogi bonyodalmak viszont egyre csak halmozódnak.

A 68,8 milliárd forint feletti elemzői várakozásokkal szemben mindössze 67,1 milliárd forintos nettó eredményt tudott felmutatni a Magyar Telekom az idei első kilenc hónapban, ami 16,1 százalékkal marad el az előző évben elért eredménytől. Az árbevétel 480,6 milliárd forintra csökkent, a szakemberek nagyjából egymilliárd forinttal vártak többet. Az EBITDA viszont meghaladta az előrejelzéseket, a 202,3 milliárd forint közel 2 százalékkal magasabb a piaci várakozásoknál és 5,4 százalékkal marad el a 2008-ban elérttől. Az üzemi eredmény, bár 9 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál, azonban így is mintegy 3 milliárd forinttal meghaladja az elemzői várakozásokat.

Christopher Mattheisen vezérigazgató jelentéshez fűzött kommentárja szerint a recessziós gazdasági környezet és a kormányzat megszorító intézkedései következtében a harmadik negyedévben is komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a cégnek valamennyi üzletágban. A vállalati és lakossági ügyfelek viselkedését egyaránt a távközlési kiadásaik további csökkentése jellemezte, ami kedvezőtlenül hatott a hagyományos hangszolgáltatásokból származó bevételekre.

A teljes évre vonatkozóan a menedzsment fenntartja 2 százalék körüli bevételcsökkenésről szóló prognózisát, de nem változtattak a tavalyinál 5 százalékkal alacsonyabb EBITDA-ról szól előrejelzésükön sem. A kommentárban azonban a cég vezetése igyekezett hűteni a jövő évi eredményekkel kapcsolatos várakozásokat is.

Gyenge árbevé­telsor, kiváló költségkontroll és óvatos jövőkép, ezek jellemzik a Magyar Telekom ma nyilvánosságra hozott gyorsjelentését – mondta Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír elemzője. Az a minimális negatív eltérés, ami a nettó eredményben látható, a vártnál magasabb pénzügyi költségeknek és adónak tudható be.

Ki kell emelni, hogy az EBITDA meghaladta a várakozásokat főleg egy egyszeri, 1,9 milliárd forintos elhatárolás-visszaírásnak köszönhetően. Enélkül a tavalyihoz hasonló az EBITDA, ami pozitívum az árbevétel csökkenését figyelembe véve és a költségcsökkentés hatékonyságát mutatja. A cég két régiós versenytársa korántsem büszkélkedhet a hatékonyság ilyen mértékű javulásával.

Eközben folyamatosan dagadnak a macedón leányvállalatnál történt ügyekkel kapcsolatos jogi költségek, csak 2009 első kilenc hónapjában 4,2 milliárd forinttal rontották a társaság eredményességét és ez csak a jéghegy csúcsa. Ezzel párhuzamosan a kisrészvényesek sorozatosan bíróság előtt támadják a társaság közgyűlésének határozatait, többek között az osztalékok kifizetéséről szólót is, bár a cég szerint ez nem veszélyezteti a már kifizetett osztalékokat. A perek valós, bár minimális kockázatot jelentenek a Telekom-részvényeket osztalékért vásárló befektetők számára, ezért a részvény árfolyamában mindenképpen indokolt diszkontot alkalmazni, ha valaki osztalékhozam alapján kívánja értékelni azokat.

Meglepetés a Deutsche TelekomtólAz elemzői várakozásoknál lényegesen jobb, 959 millió eurós harmadik negyedéves nyereséget könyvelhetett el a Deutsche Telekom – írja a Bloomberg. Eredménye 7,2 százalékos javulást takar a tavalyi azonos időszak 895 milliós profitjához képest, ebben jelentős szerepet játszottak a költségmegtakarító és hatékonyságnövelő intézkedések is. A társaság bevételei 16,26 milliárd eurót tettek ki a tárgyidőszakban. A távközlési cég gyorsjelentésében megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozásait is. A jövő évet illetően viszont, a dollár gyengesége, a főbb kelet-európai piacok bizonytalan gazdasági teljesítménye, illetve a német munkanélküliség várható bővülése miatt, már óvatosabbak a kilátásaik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés