Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki fizessen az online hírekért?

Dotkom

Ki fizessen az online hírekért?

A következő öt-hat esztendőben gyökeresen átalakulhatnak az online médiapiaci üzleti modellek – mondja a Ringier Kiadó Kft.

ügyvezető igazgatója. Mihók Attila az idén tizedik alkalommal megrendezett Internet Hungary konferencián egy olyan lehetséges modellt vázolt fel, amelyben a legnagyobb tartalomszolgáltatók az ügyfelek száma alapján részesedést kérnek a távközlési társaságok internetbevételeiből. E modellben a tartalomszolgáltatók blokkolhatnák az internetezők hozzáférését weboldalaikhoz a bevételmegosztástól elzárkózók hálózatából. Az új bevételekre azért van szükség, mert a hagyományos források néhány éven belül már a nyomtatott és online kiadványok előállítási költségeit sem fogják teljes mértékben fedezni.

A szélessávú lefedettségi térkép fehér foltjainak eltüntetését célzó Nemzeti Digitális Közmű (NDK) a kiépítés első fázisában 45 milliárd forintból 850 településen teremtheti meg a hozzáférés lehetőségét a következő két évben – mondta Debreceni Győző infokommunikációért felelős kormánybiztos. Jelenleg 1100-1200 olyan település van, ahol nem érhető el szélessávú optikai hálózat, további 1100 településen pedig csak egyetlen szolgáltató hálózata áll rendelkezésre. Az NDK gerinchálózata és a felhasználók közötti szakaszon számos technológiai megoldás szóba jöhet az előfizetői végpontok kiépítésére, ennek működési modellje azonban még nem tisztázott. Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese szerint a digitális közműnek ott lehet értelme, ahová a vezetékes vagy mobilhálózatok kereskedelmi alapon nem jutnak el. Ide az államnak és a szolgáltatóknak közösen kell eljuttatniuk a szélessávú szolgáltatásokat – mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese szerint a hálózat bizonyos elemeinek létrehozásához az állam segítségére van szükség, azonban a végfelhasználói hozzáférést már a távközlési versenypiac szereplőinek kell kiépíteniük.

A Pannon számára nagyon fontos, hogy a társaság televíziós platformmal is rendelkezzen – mondta Laczkó Tóth Gergely, a mobilszolgáltató megbízott kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A cég anyavállalata, a Telenor rendelkezik ugyan műholddal, de a Pannon még mindig keresi a tévés platformmal kapcsolatos lehetőségeket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés