Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek az intelligens mobiltelefon akkumulátorok

Kütyük

Jönnek az intelligens mobiltelefon akkumulátorok

Nem csak a mobiltelefonok, hanem azok energiaforrásai is folyamatos fejlesztés alatt állnak.

Ezúttal kivételesen nem arról számolunk be, hogy egy újabb gyártó küldené nyugdíjba a lítium-ion akksikat, illetve cserélné le azokat üzemanyagcellákra. Nem, most maradunk a jó öreg lítium-ion technológiánál, illetve annak egy újfajta, intelligens változatával fogunk megismerkedni.

A legnagyobb japán mobil szolgáltató, az NTT DoCoMo a Wireless Japan 2008 nevezetű szakkiállításon leplezte le legfrissebb újdonságát: a Mistumi Electric-kel közösen fejlesztett intelligens lítium-ion akkumulátorba egy 8 bites mikroszámítógépet integráltak. Ez a kis chip folyamatosan figyelemmel követi és regisztrálja az akksi feszültségét, hőmérsékletét, töltöttségi szintjét, illetve esetleges működési problémáit.

Ezek az adatok természetesen megjeleníthetők a mobiltelefon kijelzőjén. Érdekesség, hogy az adatok nem a telefonban, hanem az akkumulátorban tárolódnak, így akár egy telefoncsere esetén is megtekinthető az akkumulátor ˝előélete˝. A fejlesztők szerint az intelligens akksik a korábbiaknál pontosabban jelzik, hogy mikor kell feltölteni, illetve adott esetben cserélni őket. Az ezekre az új akkumulátorokra épülő első mobiltelefonok várhatóan 2009-ben kerülnek majd forgalomban. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a mikrochip mennyivel teszi majd drágábbá az akksikat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés