Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mediso: egy nukleáris sikertörténet

Dotkom

Mediso: egy nukleáris sikertörténet

Van egy cég Magyarországon, amely olyan óriásokkal versenyzik eredményesen a világpiacon, mint a Siemens, a Philips vagy a General Electric.

A Mediso Kft. a kilencvenes évek elején egy budai lakásból indult, ma pedig saját reprezentatív főhadiszállásukat tervezik, korszerű gyártóbázissal. Termékeik innovativitását és formatervét számos díjjal ismerték el. Egy speciális terület, a nukleáris orvosdiagnosztika számára gyártanak berendezéseket, így a szó szoros értelmében is atomokból építkeznek.

A Mediso Kft. 1990-ben alakult három fővel. A vállalkozás életében az első nagy mérföldkő 1998 volt, amikor megvásárolták a Gamma nevű cég nukleáris üzletágát. Azóta a cég folyamatosan bővül. A Mediso tevékenységi köre igen speciális, izotópos orvosdiagnosztikai berendezések széles skáláját gyártják. Ezen belül eleinte a gamma kamerák (SPECT) gyártása folyt, azonban az utóbbi időben CT- és PET-rendszerekkel is foglalkoznak, így a nukleáris orvosdiagnosztika teljes területét lefedik. A Medisónak a világ 72 országában találhatók meg termékei, árbevétele 80 százaléka exportból származik. A cég jelenleg 90 főt foglalkoztat, de a termékskála bővülésével az alkalmazotti létszám is dinamikusan növekszik.

ElőzményekA Mediso Kft. működési területének specialitása alapvetően befolyásolja üzleti folyamatait. Egyrészt a cég tevékenysége termékeik teljes életciklusát átfogja, beleértve a fejlesztést, gyártást, forgalmazást és szervizt. Másrészt pedig a vevői igényeket a legmesszebbmenőkig kielégítő egyedi vagy kis sorozatú gyártást végeznek, ami viszont nagyszámú termékváltozatot eredményez. Az üzleti folyamatok informatikai támogatása szintjén ez azt jelenti, hogy meg kell oldani a termékek teljes életciklus-kezelését oly módon, hogy a beépített alkatrészek követhetőségét tíz évig biztosítani lehessen. A fejlesztésben és a gyártásban a termékváltozatok, illetve a több mint 8000 különféle alkatrész dokumentációjának kezelése jelenti a legnagyobb kihívást.

A Mediso Kft. 1999-ben vezette be első vállalatirányítási rendszerét, az IFS Applications akkor aktuális verzióját. A rendszert azután egy alkalommal frissítette a cég, majd 2007-ben újabb mérföldkőhöz érkeztek. A vállalat további dinamikus bővülésének támogatásához ugyanis szükségessé vált az üzleti folyamatok alapvető újragondolása.

Az üzleti folyamatok és az informatikai támogatás újragondolása arra is jó alkalmat adott a Medisónak, hogy közel nyolc év ERP-használat után ismét áttekintse az integrált rendszerek kínálatát. A különböző szállítók és rendszerek értékelésekor a tevékenységük szempontjából kritikus életciklus-, valamint termékváltozat-kezelésre koncentráltak. Billing Ádám, az ERP kiválasztásáért felelős szakember a következőképpen összegezte tapasztalatait: “Végül arra az eredményre jutottunk, hogy továbbra is az IFS Applications az a rendszer, amely megfelelő rugalmasságot képes biztosítani számunkra a termékváltozatok kezelésében, illetve az életciklus-kezelésre is megoldást nyújt.” A vizsgálódás további csapásiránya a dokumentumkezelés volt, az IFS Applications e probléma megoldására is alkalmasnak látszott.

Az IFS Applications mellett szóló további érv volt, hogy az évek folyamán jelentős adatállomány gyűlt már össze a rendszer korábbi verziójában. Az érvek mérlegelése után a Mediso végül úgy döntött, hogy az IFS Applications frissítésével és újabb modulokkal való továbbfejlesztésével fogja korszerűsíteni integrált vállalatirányítási rendszerét.

MegoldásA Mediso Kft. elhatározta, hogy ERP-rendszerét lépésről lépésre fogja fejleszteni, hogy a rendszerbevezetés a napi munkát a lehető legkevésbé akadályozza. A projekt első fázisában az üzleti folyamatok átgondolása és rendbetétele, valamint az IFS Applications rendszer frissítése történt meg. Ezt követte a dokumentumkezelő modul bevezetése, majd megkezdődött a dokumentumok áttöltése a régi rendszerből. Az IFS Applications kezeli a teljes gyártmányválasztékra vonatkozóan a gyártmánystruktúrákat, a beszerzési és vevői rendeléseket, a raktárgazdálkodást, valamint a számlázást.

A bevezetés tapasztalatait boncolgatva Zelei Erzsébet, a Mediso Kft. ügyvezető igazgatója szerint nagyon sokat segíthetnek a változásoktól tartók meggyőzésében az olyan munkatársak, akik már viszonylag hamar felismerik az új rendszer előnyeit. “Egy ilyen jellegű projekt esetében természetesen szükség van a vezetői határozottságra, de a legjobb, ha az alkalmazottak maguk ismerik fel a rendszer előnyeit” – fogalmazott.

Jövőbeli tervekA Mediso Kft. integrált vállalatirányítási rendszerének lépésről lépésre történő fejlesztésében a tervek szerint az IFS Applications szolgáltatásmenedzsment, projektmenedzsment, valamint ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM) moduljainak bevezetése jelenti majd a következő mérföldköveket. A Mediso fontolgatja továbbá a jelenleg kiszervezett pénzügy-számviteli folyamatok cégen belüli menedzselését és az IFS Applications rendszerben való integrált kezelését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés