Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Vista és XP – melyik áll ellen jobban a vírusoknak?

Dotkom

Windows Vista és XP – melyik áll ellen jobban a vírusoknak?

Egy hétnyi tesztelés eredménye.

Elméletileg a Vista sokkal védettebb környezetet nyújt a felhasználóknak; Redmond már hónapokkal az OS megjelenése előtt azt igyekezett az érdeklődőkbe sulykolni, hogy minden idők legbiztonságosabb Windows-át készülnek kiadni. Ez a funkciólista alapján igazoltnak is tűnt: továbbfejlesztett tűzfal, integrált spyware kereső és a felhasználói jogosultságok programszintű korlátozását megvalósító UAC egyaránt egy biztonságosabb operációs rendszer irányába mutatott. A CRN Test Center azonban nemrég úgy döntött, hogy személyes tapasztalatok sorával győződik meg a Vista „felsőbbrendűségéről”: egyhetes kutatást végzett, kiderítendő, hogy mely microsoftos platform biztonságosabb intenzív használat közben, vagyis melyik operációs rendszert fenyegetik inkább az internetes kártevők.

Elsőre meglepő, de a kutatók úgy találták, hogy lényeges változás nincsen a két Windows között – az XP nagyjából ugyanakkora védelmet nyújtott az online barangolás közben, mint a Vista. Ez utóbbi ugyanis vírusvédelemmel továbbra sem rendelkezik; ennek a feladatnak az ellátását a Microsoft még mindig külső vállalatokra hárítja. A többréteges biztonsági architektúra ellenére az újabb OS még mindig nem sok előrelépést mutat az RDS, a script, a VML és a képalapú exploitokkal szemben, és a rosszindulatúan létrehozott weblapok is nagyjából ugyanakkora veszélyt jelentenek az internetezőkre, mint korábban; állítja a Test Center.

A teszt
Két HP notebookkal felszerelkezve vágtak a tesztelésbe a szakemberek. Az egyik gépen a Windows Vista Business változatának 32 bites verziója futott, 256 bites titkosítást alkalmazó hetes Internet Explorerrel, míg a másik hordozható számítógép Windows XP-t használt, 128 bites titkosítású Internet Explorer 6-tal. Az összes külső védelmet (HP Protecttools Security Manager, HP Protecttools Application Protection Service, jelszóvédő beállítások stb.) kikapcsolták, kizárólag a két operációs rendszer alapértelmezett biztonsági beállításai voltak érvényben.

A teszteléshez az RUSafe HTTP-forgalomelemző alkalmazást használták, mely a kód viselkedésének elemzése mellett az ártalmas file-ok beazonosítására is képes. A programmal felvértezve meglátogattak néhány, közismerten hackerek kezén levő site-ot, majd figyelték, hogy mi történik. A vizsgálat során 20 vírussal találkoztak, és egyik operációs rendszer sem volt képes önmagában megállítani behatolásukat a tesztrendszerekbe. Kémprogramok tekintetében azonban akadt különbség: míg az XP-s notebookra minden spyware bejutott, a vistás számítógép jónéhányat megfogott közülük. Viszont nem mindet, és így nem lehet kijelenteni, hogy megbízható védelmet adna a Windows Defender az ilyenfajta fenyegetésekkel szemben. Hasonló eredményt kaptak a trójai programok esetében is – a Vista ugyan megállított egy olyan digitális kártevőt, ami Windows XP-re minden további gond nélkül feltelepült, de egy másik trójai az újabb operációs rendszerre is bejutott.

További teszteket is folytattak a kutatók (bővebben itt), de végeredményként arra a megállapításra jutottak, hogy a Microsoft reklámkampánya hamis biztonságérzetet kelthet a vistás felhasználóknak. A legújabb redmondi OS önmagában nem biztosít olyan hatékony védelmet, mintha külső szoftverekkel megtámogatva használnánk – ebből a szempontból tehát a Vista nem mutat jelentős előrelépést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés