Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszaeső bűnös a Microsoft?

Dotkom

Visszaeső bűnös a Microsoft?

Alig száradt meg a tinta azon az európai bírósági végzésen, amely igazat adott az Európai Bizottságnak (EB) abban, hogy a Microsoft Corp.

piaci túlsúlyával visszaélve mesterségesen akadályozza versenytársai termékeinek használatát, máris újabb vád fogalmazódott meg a redmondi szoftveróriással szemben. A norvég Opera Software ASA panaszt nyújtott be a társaság ellen az EB-hez, azzal vádolva konkurensét, hogy az továbbra is hozzákapcsolja saját webböngészőjét a Windows operációs rendszerhez, megnehezítve a felhasználóknak, hogy ehelyett a norvég cég Opera nevű programját válasszák. Emellett a Microsoft állítólag továbbra is akadályozza a saját és más fejlesztők szoftvereinek együttműködését. Ha igazak az Opera állításai, az azt jelenti, hogy a redmondiak nem tesznek eleget a szeptemberi bírósági végzésben foglaltaknak, annak ellenére, hogy tudomásul vették a döntést. Az EB szóvivője csak annyit közölt a beadvánnyal kapcsolatban, hogy alaposan tanulmányozzák az abban foglaltakat, a Microsoft nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az Opera lényegében azt kéri az EB-től, hogy kötelezze az amerikai nagyvállalatot a nyílt webszabványok követésére, azaz adja fel hagyományos stratégiáját, amelyben üzleti titokként kezeli szoftverei alapvető építőköveit. Ez teszi sokszor lehetetlenné más cégeknek, hogy a Windowshoz vagy más Microsoft-programhoz igazítsák saját termékeiket. Emiatt egyébként 2006 februárjában az IBM, a Sun Microsystems és mások is panaszt nyújtottak be a Microsoft ellen az EB-hez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés