Connect with us

Hirdetés

technokrata

Chipgyártóknál vizsgálódik az EU

Dotkom

Chipgyártóknál vizsgálódik az EU

Az Európai Unió tiltja az árak illegális egyeztetését. A németországi Samsung-nál már megkezdődtek a vizsgálatok az árkartell miatt.

A statikus, véletlen hozzáférésű memóriaelemek árainak illegális egyeztetése miatt kezdeményezett vizsgálatot az Európai Bizottság Németországban a Samsungnál. A vállalat megerősítette, hogy az SRAM-termékeikkel összefüggésben október 11-én valóban vizsgálatot tartottak náluk. A Samsung természetesen teljes mértékben együttműködik a vizsgálatot lebonyolító hatóságokkal. Egyébként néhány héttel ezelőtt hasonló akciókat hajtott végre az amerikai kartellhivatal is a Sony-nál. A német vizsgálatok eredményei egyelőre nem ismertek.

A Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra, hogy árkartell gyanúja miatt több irodát átkutattak Németországban, ugyanakkor a testület nem közölte, hogy mely gyártóknál razziáztak. Németországban az Infineon leányvállalata, a Qimonda gyárt még ilyen chipeket, ám a cég szóvivője szerint őket nem kérdezték ki, és nem is folytattak vizsgálatot náluk.

Az efféle vizsgálódások hónapokig, akár egy évig is eltarthatnak: amennyiben a cégeket bűnösnek találják a kartellezésben, akkor akár a forgalmuk tíz százalékára is megbírságolhatják őket.

Nem ez az első ilyen eset a világtörténelemben. Az Európai Unió már 2004-ben is kezdeményezett vizsgálatokat a legnagyobb memóriagyártók, köztük a Micron, a Samsung és az Infineon ellen, hogy kiderítsék, valóban árkartellbe tömörültek-e 2001 során, hogy mesterségesen magasan tartsák a DRAM-árakat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés