Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy innovációs ugrás Magyarországon

Dotkom

Nagy innovációs ugrás Magyarországon

Uniós és költségvetési forrásokból támogatnak és erősítenek.

Magyarország a következő 5 évben megduplázza, a következő 10 évben pedig megháromszorozza a kutatásra és az innovációra fordított kiadásait – közölte hétfőn Brüsszelben Kóka János gazdasági miniszter.

Az Európai Unió eredetileg 2010-re írta elő tagállamainak, hogy addigra a GDP 3 százalékát fordítsák a K+F-re és az innovációra. A magyar gazdasági miniszter a hétfői versenyképességi tanács ülését követően azt mondta, hogy hazánk a következő 5 évben megduplázza (a GDP 1,8-2 százalékára), 2015 tájékán pedig megháromszorozza (a GDP 2,8-3 százalékára) a kutatásra és az innovációra fordított kiadásokat. A kormány egyharmad-részt központi forrásból, kétharmad-részt pedig magánforrásokból kívánja fedezni a kiadásokat. A miniszter szerint a következő néhány évben 500-600 milliárd forint pályázati pénz áll majd rendelkezésekre a kutatási és fejlesztési projektekre, ami a hetedik kutatási keretprogramból megpályázható további 80-100 milliárd forinttal egészülhet ki.

Kóka János a szakminisztereknek az európai innovációs stratégiáról tartott vitáján szólalt fel, hangsúlyozva, hogy az államnak három fő feladata van az innováció terén: megteremteni az innovációbarát jogszabályi és intézményi hátteret, uniós és költségvetési forrásokból támogatni a K+F-et és erősíteni az innováció keresleti oldalát.

A belső piaci szabályozásnak szentelt vitán a magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy hazánk a nemzeti protekcionizmus és a verseny közül az utóbbira szavaz és minden olyan akadály felszámolásáért száll síkra, ami gátolja a négy alapszabadság – különösen a lemaradásban lévő szabad munkaerő-áramlás és szabad szolgáltatás – kiteljesedését. Kóka ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy személy szerint a hazai munkaerőpiacnak a román és a bolgár munkavállalók előtti megnyitását szorgalmazza majd az erről szóló kormánydöntésről szóló vitában. Kóka arra is felszólította a tagállamokat, hogy világítsák át saját jogszabályaikat, kirostálva azokat a nemzeti rendelkezéseket, amelyek az uniós joggal szembehelyezkedve akadályozzák a szolgáltatások szabadságának érvényesülését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés