Connect with us

Hirdetés

technokrata

Papírvékony adatmegjelenítők a csomagolástechnikában

Dotkom

Papírvékony adatmegjelenítők a csomagolástechnikában

Az is elképzelhető, hogy a csomagokon ily módon kis komputer-játékokat lehet működtetni, vagy a készülékek dobozán animált összeszerelési információt jelenítenek meg lépésenként.

Mint arról a hazai elektronikus sajtó már beszámolt, a frankfurti Műanyag Elektronika szakmai kiállításon a Siemens fejlesztői olyan miniatűr, rendkívül vékony kijelzőket mutattak be, amelyek papírra vagy fóliára nyomtathatók és az LCD panelekhez képest nagyon olcsón előállíthatók. Piaci megjelenésük 2007-ban lesz. Ezek a mini-display-ek termékinformációkat, kezelési/felhasználási utasításokat tudnak megjeleníteni élelmiszerek, gyógyszerek kartondobozaira vagy belépőjegyekre nyomtatva. Az is elképzelhető, hogy a csomagokon ily módon kis komputer-játékokat lehet működtetni, vagy a készülékek dobozán animált összeszerelési információt jelenítenek meg lépésenként.

A hajlékony mini-display-ek működése elektrokromatikus anyagok használatán alapul, amelyekben elektromos feszültség hatására töltések mozdulnak el a molekulákban, azaz a molekulák más színeket abszorbeálnak, mint nyugalmi állapotban. A display ilyen elektrokromatrikus anyag vékony rétegéből és az azon elhelyezkedő elektróda-elrendezésből áll. Elektromosan vezető műanyag fóliát használnak a másik elektróda céljára, egyben a mini-display átlátszó “ablakaként”.

A készülék vezérlésére eddig szilícium kapcsoló elemeket használtak. Most az a cél, hogy a nyomtatási eljárással a teljes display-t ki lehessen képezni a vezérléssel együtt, mégpedig vezető és félvezető műanyagokból.

A Siemens tudósai és mérnökei azon fáradoznak, hogy a konstrukciós anyagokat optimálják annak érdekében, hogy elég gyorsan reagáljanak mozgó képek megjelenítéséhez. A mini-display áramellátását ugyancsak nyomtatható elemek (telepek) adják, amelyek ma már rendelkezésre állnak, és amelyek néhány hónapig is működtethetik a mini-display-eket. Ennél hosszabb tárolási igények esetére felvetődött nyomtatott antennák alkalmazása, amelyek a raktárpolcokon működő transzmitterek impulzusait konvertálnák energiává.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés