Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nyakunkon a távol-keleti Linux

Dotkom

Nyakunkon a távol-keleti Linux

Még a héten megjelenhet a Asianux 2.0-s változata.

Kína Red Flag (Vörös Zászló) és Japán Miracle Linux disztribútorai bejelentették: összefogtak annak érdekében, hogy közösen hozzák létre azt a Linuxot, mely az ázsiai cégek számára jelentene nyíltforrású alternatívát a Microsoft dominanciájával szemben – írtuk még tavaly januárban. Három hónappal ezután bejelentették, hogy elkészült az Asianux 1.0-s változatának béta verziója. Közben olyan nagy cégek álltak a projekt mellé, mint az NEC, a Hitachi, az amerikai Trend Micro és az Oracle; valamint a dél-koreai Haansoft is betársult a fejlesztésbe.

Ezt követően aztán megjelent a végleges kiadás, de a fejlődés természetesen nem állt le. Várhatóan egy héten belül piacra kerülhet az Ausianux 2.0-s változata; legalábbis számos dél-koreai és kínai szoftverfejlesztő cég bízik benne, hogy napokon belül elérhetővé válik a disztribúció legújabb verziója. Az ázsiai projekt weboldalán is az áll, hogy a hét csütörtökén (az eredeti időponthoz képest hetekkel korábban) esedékes a 2.0-s Asianux kiadása – igaz, Japánban októberig nem kerül hivatalosan forgalomba. A három szoftverfejlesztő vállalat egyébként – tervei szerint – külön csomagban és saját márkaneve alatt hozza majd forgalomba a szoftvert, és azt remélik, hogy más ázsiai disztribútorok is segédkezni fognak a terjesztésben.

Az operációs rendszert kifejezetten a Microsoft Windows-ának szánták konkurenciául, a távol-keleti országok így szeretnék csökkenteni a redmondi szoftvergigásztól való függőségüket. A Windows egyik hatalmas előnye az egységes szoftver és hardver tanúsítás; annak érdekében, hogy az Asianux is jól használható legyen és az inkompatibilitás ne okozzon problémát, ezt az elgondolást adoptálniuk kellett a fejlesztőknek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés