Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyszabású online támadássorozat

Dotkom

Nagyszabású online támadássorozat

Az FBI szerint a tavalyi Cisco forráskód ellopása egy széleskörű internetes támadássorozat nyitányául szolgált.

Pont egy éve annak, hogy egy orosz IT-biztonsággal foglalkozó cég, a SecurityLab.ru bejelentette: egy közel 800 MB-os állomány képében kikerült a Világhálóra a Cisco hálózati eszközeit kezelő operációs rendszer két változatához (Cisco IOS 12.3, 12.3t) tartozó forráskód egy része. A vállalat elismerte, hogy ellopták a cég tulajdonában levő forráskódot, s azt is, hogy nagy erőkkel kerestetik a tettest.

Habár akkor a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a Cisco esete nem jár nagy veszéllyel, mostanra kiderült, ez nem igaz. Egy év távlatából ugyanis már látszik, hogy ez a tett egy nagyobb volumenű támadási sorozat nyitánya volt. Az esettel foglalkozó FBI ügynökök szerint a támadónak azért volt szüksége a vállalat operációs rendszerének forrására, hogy utána az USA hadserege által működtetett egyes portálokba, a NASA és bizonyos amerikai egyetemi kutatólaboratóriumi rendszerekbe juthassanak be illegálisan.

Amint arról szintén beszámoltunk, a fenti eset után fél évvel a Scotland Yard bejelentette, hogy 2004 szeptemberének elején letartóztattak egy 20 éves, büntetlen előéletű fiatalembert, akit a Cisco-val kapcsolatos online betörés elkövetésével vádolnak. A rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége Manchesterben és Derbyshire-ben, két otthonban végzett házkutatást, az 1990-ben elfogadott Computer Misuse Act törvény megsértésére utaló bizonyítékok után keresve.

Ez a szál aztán nem bizonyult helyesnek, legalábbis idén márciusban már egy 16 éves svéd tinédzsert vádoltak a kód ellopásával. A skandináv tinédzser egyébként egy felsőoktatási intézmény rendszerébe való betörés után került a hatóságok célkeresztjébe. Az FBI és a svéd rendőrség egyesített erővel kutatta fel a fiút, s beszámolójuk szerint a svéd diák egy nemzetközi, kisméretű európai hackercsapat tagja lehet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés