Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többen használják a mobilbankot, mint az Internetbankot

Dotkom

Többen használják a mobilbankot, mint az Internetbankot

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve – negyedévente felméri a vállalati Internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglaló a pénzügyi szektor Internet-gazdasággal összefüggő jellemzőivel foglalkozik.

A pénzügyi szolgáltatók Internet-használati indexének, a GKI – T-Mobile e-Pénzügyi Index értékének 2003-ban tapasztalt stagnálása után 2004 első negyedévében kismértékben 14,8-ra csökkent a –100 +100-as skálán. Az internetes értékesítéshez fűződő várakozásokban továbbra is a bankok pozitívabb, valamint a biztosítók mérsékeltebb várakozása jelenik meg.

Internetes banki ügyfelek
2004 első negyedévének végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek körülbelül 364 ezer Internet-banki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 37%-kal több mint egy évvel korábban. Az Internet-banki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 57 ezer volt, ami 31%-os éves növekedést takar.

2004 első negyedévének végén az Internet-banki szolgáltatásokat az internetes bankok lakossági ügyfeleinek körülbelül 8%-a, míg vállalati ügyfeleinek 12%-a használta.

A hitelintézetek várakozásai és a GKI becslése szerint 2004 végén több mint 450 ezer lakossági, illetve csaknem 68 ezer vállalati ügyfél fog internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy 2004 egészében a lakossági Internet-banking ügyfelek száma 36%-kal nőhet, míg a vállalati online ügyfélkör ennél valamivel kisebb mértékben, 21%-kal bővülhet.

Mobilbank
Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel 2004. március 31-én körülbelül 490 ezer lakossági és 55 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 11%-kal, egy év alatt pedig 70%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 9,4% volt az első negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 9,5%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére.

A lakossági ügyfelek számának változása az előző negyedévhez képest csak kismértékben emelkedett, 2004. első negyedévében 11%-ot ért el, ami 48 ezerrel több ügyfelet jelent. A vállalati ügyfelek száma az előző negyedévhez képest 2,5%-kal bővült, szemben a negyedévvel korábbi, csaknem 17%-os változással.

Kutatás
A felmérés 2004. április-májusában történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívek segítségével megkérdezve a hitelintézeteket, az internetes takarékszövetkezeteket és a biztosítótársaságokat. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 56%-a, díjbevétel alapján a biztosítók 42%-a képviseltette magát a felmérésben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés