Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ellopták a Cisco routereket vezérlő operációs rendszer kódját

Dotkom

Ellopták a Cisco routereket vezérlő operációs rendszer kódját

A napokban felbukkant az Interneten a Cisco Systems új operációs rendszeréhez tartozó forráskód egy részlete.

Még a múlt hét végén jelentette egy orosz IT-biztonsággal foglalkozó cég, a SecurityLab.ru, hogy egy közel 800 MB-os állomány képében kikerült a Világhálóra a Cisco hálózati eszközeit kezelő operációs rendszer forrásának egy része. A vállalat elismerte, hogy tájékoztatták az esetről: Jim Brady, a cég szóvivője szerint kivizsgálják az esetet – többet azonban tegnap nem volt hajlandó elárulni.

Idén ez már a második nagyobb eset, amikor egy vezető technológiai cég valamely szoftvertermékének alapja kikerült az Internetre. A Microsoft Windows 2000 és NT operációs rendszerét alkotó forráskód-részlet még februárban bukkant fel az online világban. Akkor sokan attól tartottak, hogy ez majd számos olyan fenyegetés megjelenését eredményezi, melyekre előbb érkezik meg a támadás, mint a gyógyír. Szerencsére ez nem vált valóra, pusztán egy kisebb, Internet Explorert érintő sérülékenységet fedeztek fel a programsorok elemzését követően.

Szakértők szerint a Cisco esete sem jár nagy veszéllyel. Ennek oka az, hogy míg a Windows forrásával gyakorlatilag bárki kezdhet valamit, a Cisco tulajdonával csak a vállalat – meglehetősen drága – eszközeinek segítségével lehet próbálkozni. Ilyen termékekkel pedig a rosszindulatú támadók többnyire nem rendelkeznek. Ráadásul a támadók többnyire inkább az operációs rendszerek gyengeségeit igyekeznek kiaknázni: egy, még tavaly júliusban felbukkant nagy Cisco sebezhetőség sosem vált kézzelfogható fenyegetéssé.

A SecurtiyLab.ru jelentése szerint online vandálok a múlt héten hatoltak be a Cisco vállalati hálózatába, s tulajdonították el onnan a C nyelven írt forrásfile-okat. Egy Franz nevű egyén azzal hencegett az esetet követő pár óra után, hogy részt vett a cselekményben, s bizonyítékként az ellopott adatokból mintegy két és fél megabyte-nyit közzé is tett az IRC-n.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés