Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tiszai ciánszennyeződésről készült dokumentumfilmet szponzorált a HP Magyarország

Dotkom

Tiszai ciánszennyeződésről készült dokumentumfilmet szponzorált a HP Magyarország

Az Oscar-díj közelében.

A HP által szponzorált film címe Örökség: egy halász története, rendezője Hegedűs Péter, magyarországi producere a Hewlett-Packard Magyarország Képalkotási Nyomtatási Divízió kereskedelmi vezetője, Várai Jeges Attila. A film bekerült abba a tizenkét alkotásba, amelyekből kiválasztják a dokumentumfilmes Oscar-díjért pályázó legjobb öt filmet.

Az ausztrál-belga-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilm a Tiszán 2000 januárjában bekövetkezett ciánszennyeződés hatását mutatja be egy halász, Mészáros Balázs életén keresztül. A főszereplő családja már több mint kétszáz éve halászik a Tiszán, mely tradíciónak véget vet az ausztrál-román tulajdonban levő aranybányából származó ciánszennyeződés. A mérgezés után több mint egy évvel a folyóban még mindig nincs hal, és a halászok – köztük Mészáros Balázs is – nehéz körülmények között küszködnek a megélhetésért. A férfi szeretné megmenteni emlékeit, ezért elkezdi írni az „Örökségem” című könyvet, majd társai támogatásával úgy dönt, kiutazik Ausztráliába, hogy szembesülhessen az Esmeralda cég vezetőivel.

A Hewlett-Packard Magyarország a 74 perces film magyar változatának elkészítéséhez járult hozzá. Eddig a filmet a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon lehetett látni, ahol az ORTT megosztott különdíját nyerte. Külföldön a filmet nagy sikerrel mutatták be az Infact Filmfesztiválon Los Angelesben, Hollywoodban, valamint a new yorki Margaret Mead Dokumentumfilm Fesztiválon is. Magyarországon legközelebb a 35. Magyar Filmszemlén élvezhető az alkotás.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés