Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csehország válhat az EU elektronikai gyártóközpontjává

Dotkom

Csehország válhat az EU elektronikai gyártóközpontjává

A Financial Times szerint Csehország lehet a kibővült Unió elektronikai gyártócentruma. A nagyobb ázsiai gyártók a leendő EU tagországba helyezték át az Európai Unión belüli gyártóközpontjaikat.

A vezető brit gazdasági napilap, a Financial Times helyszíni beszámolója szerint a Hewlett-Packardnak számítógépeket összeszerelő tajvani Foxconn elektronikai bérgyártó cég vezetője a lapnak azt mondta, hogy “a kibővített Európa központja Csehország”.

A cikk szerint az ázsiai befektetők áradatát a japán Matsushita indította el még 1996-ban, amikor Plzenben felépítette televíziógyárát. A CzechInvest beruházásösztönző ügynökség egyik tanácsadója szerint a japán vállalatokra jellemző, hogy követik egymást egy-egy beruházási helyszínre. Ha valahol sikeresen megtelepszik egy nagyobb japán gyártó, a többiek is megvizsgálják a helyszínben lévő lehetőségeket.

Csehországban ma 45 nagy japán gyártó él, akik eddig mintegy 2 milliárd dollárt fektettek a cseh gazdaságba, miközben 23 ezer embert foglalkoztatnak. A CzechInvest szerint az Eu-bővítés hatására további 25 japán, illetve más ázsiai nagyvállalattal, köztük a Toshibával és a Samsunggal folytatnak tárgyalásokat jövőbeni beruházásokról.

A Financial Times szerint az ország sikereit elsősorban már nem az alacsony bérköltségeknek, hanem a jó földrajzi helyzetének és a kiváló közlekedési infrastruktúrának köszönheti. Csehország fekszik a legközelebb Nyugat-Európához a jelenleg csatlakozó államok közül.

Az ázsiai beruházók kelet-európai elvándorlását a nyugat-európai országok közül Nagy-Britannia szenvedte meg a leginkább. A Foxconn skóciai üzemét fejlesztette vissza a csehországi terjeszkedéssel párhuzamosan. A Matsushita pedig meredeken csökkentette britanniai tévéüzemének gyártását a plzeni üzem felépítése után

A cikk szerint jelentős vonzerőt jelentenek a sok éves cseh elektronikai ipari hagyományok és a műszaki felsőoktatási intézményekből kikerülő szakemberek kvalitása. Az ország már a KGST korszakban is a keleti tömb elektronikai központja volt, a Tesla üzemeiben akkoriban 300 ezer ember dolgozott. Sok beruházó az egykori szocialista elektronikai nagyvállalat üzemeibe telepítette saját gyártását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés