Connect with us

Hirdetés

technokrata

Publikálni fogják az idei év legveszélyesebb férgének kódját?

Dotkom

Publikálni fogják az idei év legveszélyesebb férgének kódját?

A januárban az Internet adatforgalmában globális lassulást, tízmillió dolláros károkat okozó Slammer féreg kódja a nyilvánosság elé kerül?

A neves Wired magazin tervei szerint publikálni kívánja a Slammer (más néven SQLworm) néven ismertté vált féreg forráskódját. Ez mindenképp felveti azt a kérdést, hogy mi lesz ennek az eredménye: a cikk közreadása további támadásokat okoz-e majd, avagy segít a potenciális áldozatok számára a fenyegetések elleni felkészülésben?

A júliusi Wiredben megjelentetni tervezett leírás részleteket közöl arról, hogyan működik a Slammer – a féreg, amely január 25-i terjedését követően ATM automaták ezreit fagyasztotta le az USA-ban, Internet-szolgáltatókat bénított meg és érezhetően lelassította az internetes adatforgalmat. Többek között a Slammer forráskódját is ismertetni kívánja a cikk.

˝Mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy az embereknek nincsen szüksége arra, hogy a Wiredet olvasgassák, ha hasonló fenyegetéssel szeretnék elárasztani az Internetet.˝ – monda Blaise Zerega, a Wired magazin szerkesztője, védve a mundér becsületét. ˝Azon emberek viszont olvassák az újságot, akik abban a pozíciókban vannak, melyekben meg lehet(ne) akadályozni a hasonló események ilyen széleskörű elterjedését. ˝Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje rávilágítani a problémára – a cikket a világ felébresztésének szánjuk.˝ – folytatta Zerega.

Maga a Slammer egyébként még olyan vállalatokat is meglepett, mint a Microsoft – a szoftverfejlesztő belső hálózatán is terjedt a féreg, annyira nem voltak felkészülve egy ilyen veszélyre. Pedig a biztonsági hiányosság, melyet kihasznált a kártevő szaporodása érdekében, már több mint fél éve ismert volt akkor, s patch is készült rá – ám sokan nem telepítették fel.

A kártevő okozta problémák nagysága a kapcsolódó hírek mennyiségéből is lemérhető – mindenkinek kellemes kattintgatást a ˝nosztalgiázáshoz˝.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés