Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elmosódik a határ a noteszgépek és az asztali PC-k között?

Dotkom

Elmosódik a határ a noteszgépek és az asztali PC-k között?

Egyre több tekintetben lehet egy kategóriába sorolni a noteszgépeket az asztali számítógépekkel – a régebben szegényes kijelzővel rendelkező notebookok azonban a megjelenítés terén is felzárkóznak lassan.

A Pentium 4-es processzor megjelenése megváltoztatta a noteszgépek életét: az asztali CPU-val felszerelt notebookok nagyon gyorsan népszerűvé váltak, köszönhetően jelentős ármérséklő tényezőjüknek, illetve az általuk elérhető nagy teljesítménynek. Egyre inkább kezdték kiszorítani asztali társaikat, hiszen szinte mindenben (közel) megegyező képességekkel rendelkeztek a desktop PC-hez képest, s ez nagymértékű mobilitással párosítva az irodák, cégek számára hamar vonzó alternatívát jelentett. Talán az egyedüli hátrány a (relatíve) kicsi képernyőméret, ez azonban változni látszik…

Hol máshol, mint Japánban közzétettek egy előrejelzést, mely szerint a képernyő nagyságának tekintetében jövőre még jobban megközelítik asztali testvéreiket a noteszgépek. A Samsung például azon első gyártók között lesz, akik kifejezetten notebookok számára készítenek 15 colosnál nagyobb kijelzőket. A WXGA (1280×800) felbontásra képes LCD-k közül egy 15,4 colos és egy 17 colos modell fog bemutatkozni januárban.

Hasonló felbontással büszkélkedik a Hitachi által a jövő év első negyedében piacra dobni tervezett, szintén 15,4 colos képátlóval rendelkező TFT LCD, közölte Masanori Kataoka, a cég egyik mérnöke. Véleménye szerint általános trendről van szó, ugyanis ilyen képernyőmérettel fognak majd rendelkezni a jövő noteszgépei.

A Philips is egyre nagyobb számban gyártja 17 colos LCD-it és a Sharp sem marad le ebben a sorban: két új csúcskategóriás LCD-t jelentetett meg (egy 15 colos, UXGA (1600×1200 pixel) TFT LCD-t és egy 16 colos SXGA (1280×1024 pixel) felbontású TFT LCD-t, mely még 170 fokos látószöge miatt is fontos előrelépésnek számít).

Végül pedig két érdekesség: az International Display Technology létrehozott egy olyan kijelzőt, amely egészen extrém felbontást tesz lehetővé a noteszgépek számára. A QXGA, azaz 2048×1536 pixel megjelenítésére képes LCD például az NEC Versa Pro noteszgépében található meg. Hasonlóan extrém nagy felbontással fog jelentkezni a Samsung áprilisban, amikorra egy olyan 15,4 colos kijelző bemutatását ígérik, amely WUXGA, azaz egyidejűleg 1920×1200 pixel megjelenítésére lesz képes. Az általános vélemény azonban az, hogy egyelőre csak nagyon speciális esetekben van szükség ilyen felbontásra, a felhasználók számára még jó ideig elég lesz az UXGA.

A fejlődés egyik motorjaként a DVD-meghajtók terjedését említik, mivel az emberek rászoktak, hogy noteszgépeiken filmet nézzenek (és egyre inkább előtérbe kerül a notebook kijelzőjének televízióként való felhasználása). Másik fontos tényező a többablakos munkamód, azaz annak igénye, hogy a munka miatt egyszerre több ablak is nyitva lehessen még használható szinten. A harmadik ok pedig a már fent említett desktop PC-knél megszokott nagyobb képernyőméret átültetése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés