Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a leheletedből kitalálható, hogy mennyire tetszik egy film

Dotkom

Már a leheletedből kitalálható, hogy mennyire tetszik egy film

Nem mindennapi felfedezést tettek a kutatók.

Az már régóta világos a tudomány számára, hogy az ember lehellete számtalan fontos információt tartalmaz. A Johannes Gutenber Egyetem és  Max Planck Kémiai Egyetem közös projektje azonban olyan helyen hasznosítja ezt a kémiai információt, amelyre eddig csak kevesen gondoltak. A kutatók ugyanis arra keresték a választ, hogy egy adott film milyen hatással van a nézőkre, azaz végső soron mennyire nyerte el a tetszésüket az alkotás.

mozi1

 

Ennek is köszönhető, hogy 16 film 108 vetítésén voltak jelen és az itt megforduló 95 ezer ember adatát gyüjtötték össze. Mindehhez a termek szellőztetőrendszerét használták, ide helyzetek be ugyanis egy spektrométert amely 30 másodpercenként mintátt vett a levegőből. Megdöbbentő, hogy pontosan kimutatható volt, hogy épp egy izgalmas, vagy szomorú jelenet következett a filmben, hiszen ilyenkor a közönség szén-dioxid és izoprén szintje jelentősen megugrott.

mozi2

Bár arra még pontos magyarázatot nem találtak a kutatók, hogy ez miért következik be, valószínűleg a történések miatti szaporább légzés okozhatja ezeket a változásokat. Ettől függetlenül mindenképp izgalmas jövőkép előtt állunk, hiszen elképzelhető, hogy pár év múlva már ilyen módszerekkel is ellenőrzik majd, hogy a közönségnek mennyire tetszik egy adott film.

Forrás: PC World



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés