Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beadták a derekukat a részvényesek – svéd vállalat virágzik majd a finn távközlés melegágyán

Dotkom

Beadták a derekukat a részvényesek – svéd vállalat virágzik majd a finn távközlés melegágyán

Immáron hivatalosan is bejelentésre került a skandináv távközlési házasság: a Telia bejelentette a Sonera átvételét.

Úgy tűnik, hogy a gazdasági hanyatlás magával hozza a vállalati fúziókat, hiszen rendre egyesülnek, házasodnak és fuzionálnak a cégek, konszernek, főleg a telekommunikációs, elektronikai, és számítástechnikai területeken.

Nincs ez másként Északon sem, s annak ellenére, hogy Vejnemöjnen még nem regélt egykor állami telekommunikációs monopóliumok határokat átlépő egyesüléséről, már egy jó ideje ott lebegett a félsziget felett a mindent ígérő egyesülés utolsó-lehetőség-színű fellege.

A Sonera-papír tulajdonosok azonban egy jó ideig nem adták be a derekukat, s legutóbb a két cég fő részvényesei, a svéd és a finn kormány között az igazgatótanács összetételéről robbant ki – és oldódott meg – vita, amely miatt a Telia tovább halasztotta az ajánlat benyújtásának a határidejét. A 6,3 milliárd euró értékű ügyletben a Telia 1,5144 saját részvényt kínált a Sonera minden egyes részvénye ellenében, így az aktuális árfolyam mintegy hatmilliárd dollárra (5,94 milliárd euró) módosította a Sonera piaci tőkeértékét – ám mindez még mindig csak a részvényesek 88 százalékának tűnt kasszasikernek, s az ajánlat 90 százalékos elfogadás fölött válhatott volna csak kötelezővé. (Az ajánlatot nyolc hónapja tette a Telia, és egyszer meghosszabbította.)

Ám november 18-án kiderült, hogy az eddig döcögő fúzió pillanatok alatt leelőzte a hét rénszarvas-erős pirosköpenyest, s már november 18-án kiderült, hogy a finn részvényesek 94,8 százaléka elfogadta a Telia ajánlatát – ily módon a héten lezárható a Sonera átvétele.

A Teliának most ugyancsak kötelező ajánlatot kell tennie a fennmaradó Sonera-részvények tulajdonosainak, mégpedig a Sonera november 13-ig tartó tizenkét havi átlagárán, azaz 5 eurón.

Az EU versenyfelügyeletének áldásához a Teliának hozományra kell szert tennie, ezért el kell adnia a svéd kábeltévé-hálózatát és a finn mobilszolgáltatóját. Az utóbbira egyebek közt a hongkongi Hutchison Whampoa távközlési befektető és a brit Virgin Mobile is jelentkezett. A Telia-Sonera az első egyesülés Európában volt állami távközlési monopóliumok között.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés