Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Pentium 4-es processzor elérte a lélektani határt

Dotkom

A Pentium 4-es processzor elérte a lélektani határt

Az Intel legújabb mobil processzora, a Pentium 4-M már 2 GHz-es verzióban is kapható.

A 2 GHz-es Pentium 4-M egyszerre jelenik meg a piacon az 1,9 GHz-es kistestvérével és pár mobil Celeron processzorral. A noteszgépek és alkatrészek piacát úgy tűnik, nem érinti akkora mértékben a kereslet szokásos nyári visszaesése, s folytatódik a korábbi bővülés (Anand Chandrasekher az Inteltől elmondta, hogy a tavalyi évhez képest 17 százalékos növekedést tudott elérni a gyártó ezen szegmensben).

A hétfőn kezdődő szállítások nyomán azonnal új modellek jelentek meg a főbb forgalmazóknál. A Dell és a HP egyes modelljei már 1300 dollárért is megvásárolhatók (ezek természetesen 1,33 GHz-es mobil Celeron processzorral vannak felszerelve), míg a 2 GHz-es mobil P4-essel érkező változatok árai frekvenciaértékükhöz hasonlóan alakulnak – körülbelül 2000 dollárba kerül egy-egy ilyen masina, természetesen ez függ a kiépítettségétől is.

Asztali társánál jóval kevesebb időre, mindössze 3 hónapra volt szüksége a mobil P4-esnek az 1,7 GHz-es szintről eljutni a 2 GHz-es határig. Ennek oka egyrészt egy áprilisi találkozó volt, ahol az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini a nyár közepét jelölte meg e frekvenciaérték elérésére. Másrészt a chipgyártó óriás szeretné, ha a noteszgépekbe szánt processzorok terén sokkal gyorsabban zajlana le a generációváltás, mint ahogyan az végbement az asztali számítógépek terén.

Ezen törekvés legfőbb akadálya a processzorok magas ára, hiszen egy csúcsategóriás noteszgép akár 2500 dollárba is kerülhet. Ebből következett a forgalmazók azon lépése, hogy a mobil CPU-t asztali számítógépekbe szánt processzorral cserélték fel, ami lehetővé tett egy jelentős ármérséklést – és keresztülhúzza az Intel terveit mobilprocesszorának gyors elterjesztésére.

Ezen trend visszaszorítása érdekében a chipgyártó gyorsan piacra dobta az alacsonyabb órajelű P4-M CPU-kat, illetve lecsökkentette a noteszgépekbe szánt processzorok árait. A még nagyobb teljesítmény elérésének érdekében még idén piacra kíván jönni a 2,2 GHz-es modellel, s a jövő év első negyedében a 2,4 GHz-es frekvencián működő példányokkal – azaz a menetrend változatlan maradt.

Végül, de nem utósorban, az új processzorok árai:
2 GHz 637 dollár
1,9 GHz 401 dollár
1,5 GHz 170 dollár
1,4 GHz 149 dollár
1,33 GHz 134 dollár



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés