Connect with us

Hirdetés

technokrata

CHIP a kalózkodással szemben

Dotkom

CHIP a kalózkodással szemben

Adófizetők pénzén szeretnék kiterjeszteni tevékenységüket az illegális másolás és kalózkodás ellen harcolók.

Az Amerikai Egyesült Államok hangrögzítéssel foglalkozó iparágának egyesülete, a RIAA szeretné, ha szövetségi pénzekkel is hozzájárulna az állam a szellemi termékekkel szembeni kalózkodás ellen folytatott harcához. Állításuk szerint az utóbbi egy évben toronymagas ugrás következett be a szerzői jogok megsértése miatt kezdeményezett letartóztatások számában.

Még nagyobb erőkkel kíván hadba szállni az egyesület a kalózokkal szemben, ehhez viszont nem áll rendelkezésére megfelelő összeg. A RIAA ezért a kormányzat támogatását kérte, igaz, konkrét összeget nem nevezett meg, csupán annyit közölt: pluszpénzre lenne szüksége. Ezt a Computer Hacking and Intellectual Property (CHIP) nevű program keretén belül használná fel, amely az Igazságügyi minisztérium kezdeményezésére jött létre, a cyberbűnözés visszaszorítására. Ezen felül kifejezte azon aggodalmát, hogy a program inkább a számítógépes hálózatokba való behatolásokkal foglalkozik, nem pedig a szellemi jogok védelmével.

A számok tényleg magukért beszélnek: a RIAA szerint a 2000-es szintről tavalyra 113 százalékkal nőtt meg a zenékkel való kalózkodás miatt letartóztatottak száma, s az ezen tevékenység nyomán keletkezett, majd hatóságok által lefoglalt CD-R-ek száma is megnőtt, 1,6 millióról majdnem 3 millió darabra. A szervezet szerint az egész világra kiterjedően 4,2 milliárd dolláros kárt okoz a zeneiparnak a kalózkodásból származó jövedelem-kiesés (meg is nevezete a leginkább „kalóz sújtotta” országokat: Brazília, Kína, Oroszország és Mexikó).

Csak érdekességként: nemcsak a zeneipar kénytelen ilyen mérvű károkkal számolni, a filmek terén is rosszul áll a szénája az érdekelteknek: az internetes mozgókép csereberét nem is számolva 3 milliárd dollárnyival kurtítják meg az illegálisan másolók a filmipar moguljainak pénztárcáját.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés