Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki találta fel az egeret?

Dotkom

Ki találta fel az egeret?

A Microsoft vajon honnan “szerezte” a gördítős egér ötletét? Jelentkező, sőt kártérítés (!) is van már! Egyértelmű válasz azonban nincs. Csak a gyanú…

Egy seattle-i bíróság az üzleti titkok hűtlen kezelésért 16,5 millió dollár kártérítést ítélt meg Fernando Falcon és Federico Gilligan feltalálóknak, akik 1993-ban bemutatták a gördítős (vagyis a képernyő tartalmának görgetését lehetővé tévő, extra görgős kezelőszervvel ellátott) egér tervét a KeyTronic-nak, a spokane-i (Washington) székhelyű elektronikai vállalatnak. A KeyTronic mellesleg akkoriban szerződött a Microsofttal billentyűzetek gyártására… Történt ugyanis, hogy – bár a prototípusok elkészültek, és a feltalálók a Keytronickal közösen tervezték az újfajta egér piacra dobását – a vállalat abban az időben 8 millió dolláros veszteségén próbált felülkerekedni a microsoftos megbízással.

A KeyTronic kutatási és fejlesztési igazgatója, Charles Fauble megígérte Falconnak és Gilligannek, hogy bemutatja az egér prototípusát a Microsoft fejlesztőinek egy üzleti találkozón. Ekkor látták a Falcon- és Gilligan-féle egeret utoljára.

A KeyTronic a prototípussal, a Microsoft a később IntelliMouse néven piacot robbantott egér ötletével nem tudott elszámolni, miután 1996-ban piacra dobta a gördítővel ellátott újfajta asztali rágcsálót.

Amit tudni lehet, az “csak” ennyi: a KeyTronic megkapta a 160 millió dolláros billentyűzet-megbízást, a Microsoft pedig 650 millió dollárt keresett a minden idők legnagyobb bevételét hozó egértípusnak a piacra dobásával…

Hogy mégis a KeyTronicot sújtották kártérítési kötelezettséggel, annak oka az újfajta egér microsoftos – később már kétségbe vont – bemutatása, illetve a prototípus eltűnése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés