Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beépített vírus két file-cserélő programban is

Dotkom

Beépített vírus két file-cserélő programban is

Vigyázat! Két különböző file-cserélgető alkalmazásban is beépített, veszélyes trójai programokra bukkantak a szakértők.

A többek között vírusirtó programokat fejlesztő Symantec nemrég jelentette be, hogy a Grokster és Limewire nevű file-cserélgető programokban (pontosabban az ezekhez mellékelt, másik fél által fejlesztett reklámprogramokban) olyan féregprogramokat is elhelyeztek, amelyek személyes információkat – például felhasználói neveket és a hozzájuk tartozó jelszavakat – küldenek el titkon egy idegen webcímre.

A fent említett két alkalmazásokkal együtt egy ”Clicktilluwin” nevű reklámokat kezelő szoftver is feltelepül, ez azonban magában hordozza a ”W32.DIDer” nevű trójai programot, amely nemkívánatos hátsó ajtót nyit a Windows operációs rendszert futtató számítógépen. Ez a féreg egyébként még akkor is feltelepül a PC-re, ha a telepítéskor nem választja ki a felhasználó.

A Symantec jelenleg azt tanácsolja, hogy a fertőzött gépekről elsőként távolítsák el a két file-megosztó programot, továbbá a ”Clicktilluwin”-t, és ezek után futtassanak le egy vírusirtó programot, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy a megszüntették a veszélyforrást (ajánlott továbbá a gépről használt jelszavak megváltoztatása is).

Mindenesetre a Limewire szóvivője közölte, a napokban a vírusos reklámprogramot egy ”tiszta” változatra cserélték le. Kérdés persze, ezután ki fog megbízni a cégben. A konkurens Grokster nemsokára elérhetővé fog tenni egy programot, amely képes eltávolítani a férget a számítógépekről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés