Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Motorola Defy Mini – Nem strapálja magát

Mobil tesztek

Teszt: Motorola Defy Mini – Nem strapálja magát

Az amerikai gyártó strapa telefonját teszteltük.

A Motorola, a 90-es évek vezető gyártója a Nokia trónfosztása után sokáig a második helyen kullogott.  2005-ben aztán úgy látszott, sikerül fogást találni a finn gyártón, a Motorola V3 és utódainak hatalmas sikere újra rivaldafénybe hozta a gyártót.  Ám ez sem tartott sokáig, 2009-ben már komoly problémákba ütköztek, a V3 sorozat sikere az iPhone hatására alábbhagyott, kellett valami más. Így született meg 2010-ben a Motorola Droid, mely Európában a Milestone nevet kapta. Ez egy csapásra siker lett, gyakorlatilag kimondható, hogy az Android miatt maradhatott fenn ez a patinás gyártó. Aztán következett a Defy, mely egy jó áron kínált víz- és porálló telefon volt, de erős borítása miatt sokan nem hivatalosan ütésállónak is mondták. Ezen készülékek sikere sem mentette meg a céget a feldarabolódástól, hiszen hiába a siker, ha a tetemes felhalmozódott veszteséget nem tudták kezelni, így 2011 augusztusában a Motorola mobil divizióját megvásárolta a Google. Tesztalanyunk már ezen időszakban került piacra, ám az új tulajdonos hatása még nem érzékelhető rajta.

Külső/Csomagolás

A nálam járt példány sajnos egymagában, tartozékok nélkül érkezett, ám azt tudom, hogy a bolti csomagban egy töltő, egy adatkábel, egy headset, egy 2 GB-os microSD kártya és persze maga a telefon foglal helyet. Formaterv tekintetében egyébként meglehetősen unalmas, formátlan a Defy Mini, egyértelmű, hogy nem ez volt a fő szempont a tervezésnél.  A bekapcsoló gomb megnyomása után komótosan életre kelő készülék egy 3,2″-es 320×480 pixel felbontású kijelzőn jeleníti meg az információkat. Színei kissé fakók, és a betekintési szöge sem túl acélos, de pozitívum, hogy Gorilla Glass védi, tehát veszélyesebb helyzetekben sem kell aggódnunk érte.  Felette helyezkedik el a VGA felbontású előlapi kamera és a hangszóró.

Itt említeném meg, hogy a készülék hangminőségével nincs probléma, mindkét fél kiválóan érti a másikat. Legalábbis most még, ugyanis mind a hangszóró, mind az alsó érintőgombok alatt található sávban tartozódó mikrofon valószínűleg nagyon hamar a por áldozata lesz (igaz, hogy ha elkoszolódik, akkor szimplán lemoshatjuk a csap alatt). Apropó érintőgombok, a Motorolától megszokottan négy ilyet találunk meg a készüléken, így nem csak a Home, a vissza és az opciók, hanem a kereső gomb is segítségünkre van a mindennapokban. Amint megfordítjuk a készüléket figyelmesek lehetünk felül és oldalt egy kidudorodó takarófedélre. Előbbi a 3,5 mm-es jack, utóbbi a microUSB csatlakozó védelmére szolgál. Szerintem meglehetősen elbaltázott konstrukció, az első kinyitás után alig lehet őket a helyükre visszanyomni, ami egy vízálló telefon esetén elég nagy probléma, okosabb konstrukciót is alkalmazhattak volna. Természetesen egy mai modern telefon elmaradhatatlan kelléke a kamera, itt egy 3,1 megapixeles, autófókusz nélküli egység szolgál. A hátlapot záró csúszka kinyitása, majd komoly körömáldozat árán elénk tárul az akkumulátor, mely alatt a SIM kártya és a microSD kártya “fiókja” foglal helyet.

Rendszer/ sebesség

A Motorola mérnökei nem igyekeztek a legmodernebb és leggyorsabb készülék létrehozatalára. A fedélzeten egy Android 2.3 található meg, amely verzió manapság elavult, és “hála” a 600 MHz-es  processzornak, várhatóan nem is lesz frissíthető újabbra. Sajnos ez a processzor az akadályozója a sebességnek, egy-egy komolyabb feladat esetén már akadozást tapasztalhatunk. Hiába az 512 MB RAM, ha a processzor nem bírja az iramot. A menürendszert egy kissé módosította a gyártó, de nem történtek komoly változások, szó sincs a HTC-féle Sense felületről. Kapunk egyedi Motorola témákat, így tehát könnyebben megtudhatjuk az aktuális időjárást, a vezeték nélküli hálózatok állapotát, vagy az aktuálisan szóló zenét is.

A zenelejátszó mellett sem mehetünk el szó nélkül, a gyári Android megoldás mellett megtalálható a Motorola Connected Music Player nevű megoldása is. Ez számos extra funkciót kapott, ilyen a SoundHound zenefelismerő vagy a Blip, amely képes Twitterre posztolni azt a számot, amit aktuálisan hallgatunk. A készülék rendelkezik még FM rádióval is, ennek működtetéséhez csatlakoztatni kell egy headsetet is. Természetesen ilyenkor már működik a kihangosítás opció is, így kissé halk a készülék, bár hála a hátlapra helyezett hangszórónak, ha letesszük egy asztalra, amúgy is eltűnik az “élmény” nagy része, találhattak volna jobb helyet is neki. Amennyire hozzányúltak a zenelejátszóhoz, olyannyira érintetlenül hagyták a kamera szoftverjét.

Hiába, a Motorola szerint egy 3,1 megapixeles fix fókuszos kamera mellé nincs szükség speciális funkciókra. Lehetőségünk van fehéregynesúly, digitális zoom, vaku, felbontás állítására is. A Defy Mini videófelvételi képessége mai viszonylatban nem mondható kiugrónak, VGA azaz 640 x 480 pixeles felbontásban képes rögzíteni az anyagot. Nem maradhat ki a HSDPA és a WLAN támogatás sem, utóbbihoz DLNA funkció is tartozik. A beépített böngésző használata közben néha erősen küszködik a Defy Mini, komolyabb oldalak megtekintése során érződik a gyenge hardver. Ám mindezen problémák sokak számára lényegtelenek, ha az üzemidőre kerül a szó. Vannak, akik számára ugyanis a legfontosabb, hogy ne kelljen fél naponta töltőre tenni a telefont. Nos, az 1650 mAh-es akkumulátornak hála minimum 2 napig eldöcög közepes használat mellett, ha valaki még jobban visszafogja magát, akár a 3 nap sem elképzelhetetlen, sőt a gyártó odáig merészkedett, hogy 20 napos készenléti időt ad meg, ami persze túlzás.

Végítélet

Egy fölöttébb érdekes készüléket ismerhettem meg a Defy Mini személyében. Adott egy mai szemmel gyenge hardver, amihez egy víz és por álló készülékház csatlakozik. Ennek hála teljesen más célcsoport középpontjába kerül a készülék, azokéba, akik előnyben részesítik a strapabíró házat és a hosszú akkumulátor időt a sokmegapixeles kamera és a hatalmas kijelző ellenében. Jelenleg átlagosan 45 ezer forintért vásárolható meg a Motorola strapamobilja. Ez nem olyan sok pénz, de a hardvert is figyelembe véve lehetne még kicsivel olcsóbb. Azoknak tudnám ajánlani, akik egy olyan telefont keresnek, ami nem riad vissza egy kis fizikai érintkezéstől a külvilággal, és a nap bármely szakaszában számíthatnak rá. Ők nem fogják megbánni, mindenki más számára viszont könnyen csalódást okozhat.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Motorola Defy Mini

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Kompakt méret
  - Versenyképes ár
  - Víz/Por álló
 
  Kontra:  
  - Gyenge, elavult hardver
  - Semmilyen dizájn
  - A jövőben várhatóan nem frissíthető rendszer
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,2"
  • kijelző felbontása: 320 x 480 pixel"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 109 x 58.5 x 12.6 mm
  • tömeg: 107 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 600 MHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: 3,5 mm Jack, microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 3,1
  • video chat:  
  • video felbontás: WQVGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100 /850 / 1900 /2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n DLNA
  • Bluetooth: v2.1 A2DP-vel
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android OS, v2.3.6
  • spec. szoftverek: Motorola Connected music player,
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1650 mAh
  • tapasztalat: Használattól függően 2-3 nap.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés