Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tízszer gyorsabb töltés

Dotkom

Tízszer gyorsabb töltés

Hamarosan tízszer gyorsabban lehet feltölteni a mobiltelefonok, laptopok akkumulátorait, és azok tízszer hosszabb időn át bírják majd energiával – jósolják amerikai tudósok.

Ez a hamarosan hétköznapi “üzleti” szinten – mármint a boltokban – öt évet jelent. Az amerikai Northwestern University kutatói arra alapozzák előrejelzésüket, hogy megváltoztatták a lítium-ionos elemek anyagait; a módosítások egyike az, hogy milliónyi egészen apró, 20-40 nanométeres lyukat fúrtak beléjük. Az elemek, akkumulátorok új nemzedékével egy mobiltelefon 15 perc alatt feltölthető lesz és egy hétig bírja majd “szusszal”.

A fejlesztés lényege a lítium-ionok nagyobb sűrűsége és élénkebb mozgása. Az új “energiaspájz” ugyanakkor mintegy 150 feltöltés – egy év használat – után rohamosan veszít hatékonyságából, de még akkor is ötször jobb hatásfokú, mint a mai akkumulátorok – idézte a BBC brit sajtóorgánum Harold Kung egyetemi professzort, akinek csoportja eddig az elemek anód – az áramot befogadó – oldalára összepontosított. A “kijárati” oldal tökéletesítéséthez csak ezután fognak hozzá, ami további hatásfokjavulást eredményezhet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés